Znajući kako prepoznati znakove raka je od najveće važnosti kada je u pitanju sprečavanje i odgovarajuće lečenje.

1. Svrab kože
Telo tretira rak kao strane bakterije i imunološki sistem se bori uz pomoć belih krvnih zrnaca. To dovodi do povećanja protoka krvi u područjima gde ćelije raka napreduju, što uzrokuje svrbež kože, crvenilo, stezanje i promenu boje.

2. Promene u mokrenju
Bilo kakva promena u mokrenju, kao što su prisutnost pene, krvi, mirisa i boja može ukazivati na rak, te se obratite doktoru.

3. Promene u glasu
Rak grkljana može uticati na visinu i ton vašeg glasa. Stoga, ako primetite bilo kakve promene u svom glasu, to može biti znak da tumor raste u vašem telu.

4. Rane koje ne zarastaju
U slučaju da vašoj rani treba puno vremena da se izleči, to može biti znak raka. Objašnjenje za to je da se rak uzima kao prioritet od strane imunološkog sistema i odbrana se fokusira na rak, a ne na ranu.

5. Kašalj
Mnoge vrste raka mogu uzrokovati uporni kašalj, kao što je rak grla, pluća, pa čak i želuca. Proverite svoje zdravlje što je pre, u slučaju upornog kašlja.

6. Krvarenje
Ako imate neobjašnjivo krvarenje koje se ne pripisuje menstrualnom ciklusu, proverite se! Svako krvarenje iz maternice, bradavice ili drugih organa traži pomoć doktora.

7. Kvrge u ustima ili na jeziku
Bele boje kvrga na desni, grlu ili unutar usta može biti znak raka. Posavetujte se s doktorom u slučaju da imate bilo koji od navedenih.

8. Gruda ispod kože
Dobar način da se vidi ako imate bilo kakve promene jeste dotaknuti površinu i tražiti nešto neobično. Ispipajte delove tela kao što su prsa, pazuh,stomak, koža, grlo i testisi. To je vrlo važno jer omogućava otkrivanje bilo kakve promene pre nego što se razvije u veće tumore.

9. Promene u stolici
Bilo koja vrsta promene koja traje više od dva dana, kao što je krv u stolici, može biti znak raka debelog creva. Obratite pažnju na znakove kao što su zatvor, proliv, tamnije boje stolice, sluz, bol, ili svetlije boje stolice.

10. Gubitak apetita ili problemi s gutanjem
Sve što inhibira funkciju probavnog procesa je pitanje od važnosti jer utiče na telesnu sposobnost da se prehrani iz hrane koju konzumiramo.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here