foto:radiomagnum

Porodica Danković iz Grljana sa dvomesečnom bebom ostaje na ulici?

U okviru obeležavanja Nedelje Crvenog krsta, zaječarski Crveni krst uručio je pomoć šestočlanoj porodici Danković iz Grljana, koja živi u veoma teškim uslovima i za dve nedelje ostaje na ulici. Kako nemaju uslova ni za najosnovnije potrepštine, danas su im dostavljeni paketi hrane, sredstava za higijenu  i odeće. 

U kući bez struje, vode i najosnovnijih uslova za život, Ninoslav Danković i njegova nevenčana supruga Zorica, žive sa četvoro dece. Umesto struje, koriste sveću, a kada im je potrebna voda, donose je u buradima. Ipak, to nije jedini problem. Novac od materijalnog obezbeđenja nije dovoljan kako bi se pokrili troškove hrane, ali i odeće za Nikolinu, Iliju, Višu i dvomesečnu bebu Mirjanu. Da nevolja bude još veća, kuću u kojoj žive kao podstanari već dve godine, za dve nedelje moraju da napuste, a kako nemaju gde da odu, boraviće, kažu na ulici.

„Problem nam je stambeno pitanje, mi za 20-ak dana moramo da se iselimo, jer gazda dolazi ovde da kuću renovira i tu živi. Mi nemamo gde, nemamo našu kuću. Moramo na ulicu. U ovoj kući već dve godine nemamo ni struje, ni vode. Živimo od materijalne pomoći koja nije dovoljna da pokrijemo sve troškove. Pre dva meseca smo dobili i bebu. Sav novac dajemo na hranu i na ono što je neophodno bebi, ništa ne ostaje“, ispričao nam je Ninoslav, glava porodice.

Kako kaže, on radi kad god ima posla. Ne bira da li su to teški ili laki poslovi, ali je i to teško naći u poslednje vreme.

„Radim gde god su potrebni radnici, ne biram posao ali slabo ga i ima. Kada zaradim nešto, donesem kući i prvo sve kupimo što je potrebno bebi, pa posle šta ostane. Obratili smo se Centru za socijalni rad zbog toga što ostajemo na ulici ali su nam rekli, da trenutno nemaju način da nam pomognu jer su sve njihove prostorije zauzete. Videćemo kako ćemo i šta ćemo, ali ostajemo na ulici. Zahvaljujemo se Crvenom krstu jer nam je bar na trenutak vraćen osmeh na lice, jer nam ova pomoć mnogo znači, posebno sredstva za higijenu, pampers i vlažne maramice za bebu, hvala im od srca“, rekao je Ninoslav.

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Gradskom upravom je i ovog puta uspeo da vrati bar na kratko osmeh na lice onima kojima svaki dan predstavlja neku novu borbu. Prema rečima Irene Mladenović, Crveni krst Zaječar će i u narednom periodu nataviti da pomaže socijalno ugroženim licima, kroz razne vidove pomoći.

„Crveni krst Zaječar je donirao pakete ovoj šestočlanoj porodici, kako bi im koliko-toliko pomogli. Od strane Gradske uprave su obezbeđeni paket hrane i paket higijena, naša sugrađanka je donirala pampers pelene koje su neophodne bebi. Crveni krst je pripremio paket hrane za bebu, odeću i ono što je porodici trenutno neophodno. Trudićemo se i nadalje, kako ovoj porodici, tako i ostalim socijalno ugroženim porodicama, obezbedimo koliko-toliko normalne uslove za život. Već sutra nastavljamo i sa ostalim akcijama koje su obuhvaćene programom povodom obeležavanja Nedelje Crvenog krsta i u našem gradu“, istakla je Irena.

Porodica Danković za dve nedelje ostaje bez krova nad glavom. Rešenje njihovog problema se ne nazire, a jedini dom će im posle isteka roka za iseljenje, biti ulica. Porodica moli sve ljude dobre volje, da se, ukoliko mogu na bilo koji način da pomognu, jave Crvenom krstu u Zaječaru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here