foto:radiomagnum

Planinari zaječarskog društva „Ljuba Nešić“, minulog vikenda su uspešno osvojili najviši vrh Stare planine (Balkan), Botev koji se nalazi na 2.376 metara nadmorske visine, u centralnoj Bugarskoj.

Stara planina se prostire kroz Srbiju i Bugarsku u dužini od 600 kilometara, počinje od Vrške čuke, koji je njen najzapadniji deo a završava se najistočnijim obroncima kod obale Crnog mora. Njen najviši vrh u Srbiji je Midžor, koji se nalazi na 2.169 metara nadmorske visine.

„Planinari su uspon započeli u blizini grada Kalofer, a završili u mestu Aprilci koje se nalazi sa druge strane ove zanimljive planine, sto je i svojevrstan podvig  s obzirom na to, da je pređeno više od 22 km i preko 1.800 metara visinske razlike sa teškim rancima spakovanim za višednevno planinarenje. Iako zahtevna, ova staza ostaće planinarima u sećanju, ne po naporu već po lepoti predela, vodopadima visokim preko 100 metara i nesvakidašnjim čarobnim prizorima  kojima nas je „počastila“ ova planinska lepotica, inače i nacionalni park Bugarske“, kažu u planinarskom društvu „Ljuba Nešić“.

Osim lepote, planinare je pratilo i lepo vreme, uprkos prognozi koja je najavljivala kišu i grmljavinu sve vreme boravka na planini, tako da su svi učesnici ove akcije, osim opravdanog umora,  kući poneli i prelepe utiske i zelju da se opet vrate toj planini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here