foto:tvistok

Opština Negotin je u nedelju 21. oktobra parastosom, polaganjem cveća na Spomenik oslobodiocima, izložbom u galeriji Doma kulture i svečanom akademijom obeležila veliki jubilej- sto godina od oslobođenja Negotina u Prvom svetskom ratu.

Njegovo preosveštenstvo, episkop timočki Gospodin Ilarion uz sasluženje sveštenika Arhijerejskog namesništva negotinskog i Vojske Srbije, služio je parastos stradalima od 1914-1918.godine u centralnom gradskom parku.

Delegacije lokalne samouprave, Ministarstva odbrane, Istorijskog arhiva i Muzeja Krajine, negotinskog SUBNOR-a, organizacija Rezervnih vonih starešina i Civilnih ratnih vojnih invalida položile su cveće i vence na Spomenik oslobodiocima .

U galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“ u organizaciji Muzeja Krajine, Istorijskog arhiva i SUBNOR Negotin otvorena je Izložba pod nazivom „Stogodišnjica oslobođenja Negotina u Velikom ratu“.

Izložba se sastoji od fotografija i dokumenata koji opisuju početak, tok i završetak Prvog svetskog rata, sa posebnim akcentom na XIII pešadijski puk „Hajduk Veljko“ i na događaje vezane za oslobođenje našeg grada.

Na svečanoj akademiji posvećenoj 21. oktobru, Danu oslobođenja Negotina u Prvom svetskom ratu, održanoj u sali Doma kulture, nakon izvođenja himne „Bože pravde“ čestitajući praznik Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin poručio je da veliku zahvalnost dugujemo našim precima koji su život dali da bismo mi živeli slobodno.

„Naša obaveza je da čuvamo uspomenu na naše oslobodioce i da budemo dostojni njihove uspomene. Slava im i hvala! Ako je istorija učiteljica života moramo izvući pouke iz viševekovnog stradanja našeg naroda.

Moramo biti mudri i pobede nizati i na drugačijem terenu. Vođeni čašću i hrabrošću naših predaka koje su sastavni deo našeg bića, u 21- om veku, okrenuti budućnosti, ne smemo dozvoliti da budemo obezhrabreni jer to nije u našem genetskom kodu.

Uzdignute glave nastavićemo da nižemo pobede dostojanstveno, na svim poljima, kao zemlja pametnih ljudi, vrhunskih stručnjaka i sportista, spremna za dogovor i nova dostignuća.

Vrednosti – samopoštovanje, slobodarski duh, zajedništvo i rad, naše su vodilje.“

Na važne istorijske trenutke i stradanja koje je doživeo naš narod u Velikom ratu podsetio je Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva Negotin prenevši utiske koje je u svom dnevniku zabeležio major u sanitetu francuske vojske dr Mije prilikom ulaska u Negotin.

„ Uputili smo se ka Negotinu, jedan nemački avion leti iznad nas i mi smo primorani da se sklonimo u hrastovu šumu . Ponovo krećemo na put koji se spušta mnogim krivinama pored poljoprivredne, vinogradarske škole. Čitavi su brežuljci zasađeni lozom. Na njima se tu i tamo nalaze betonski podrumi, „pivnice“, u kojima se čuvaju bačve čuvenog negotinskog vina. Samo je glavni štab svečano ušao u varoš. Mi smo išli na zapad da pregledamo kasarne i tek posle toga smo imali pravo da idemo u taj prijatan grad. U centru našeg grada, na spomeniku junacima iz prvog svetskog rata, sa jedne od četiri strane stoji figura generala Žuinja Gambete, u profilu. Ispod nje je ispisano: ̎ Prvom vesniku slobode. Zahvalni Negotinci ̎. A, veliki i svetski priznati naučnik iz Lozane, prof. dr Ronald Arčibald Rajs, koga su Srbi nazvali svojim „najvećim prijateljem iz najtežih dana“, koji je toliko zavoleo Srbe i pratio ih na ovom teškom ratnom putu – putu Prvog svetskog rata, i cenio ih kao retko pošten i slobodoljubiv narod, pa je i zaveštao svoje srce, da se posle njegove smrti prenese na vrh Kajmakčalana i tamo u kripti, među zemnim ostacima srpskih ratnika za slobodu, zauvek počiva, ostavljajući nam poruku koju Srbi nikada ne bi smeli da zaborave: „Čuvajte se Srbi“. I upravo današnji dan 21. oktobar, dan kada je oslobođen naš grad u Velikom ratu, treba čuvati od zaborava i stalnim podsećanjem i obeležavanjem ubrajati među najslavnije i najznačajnije stranice naše istorije“ istakao je Vojinović.

U muzičko scenskom delu programa nastupili su recitatori Negotinske Gimnazije, etno grupa „Marinika“, vokalna grupa „Ajduci“ i kvartet „Mokranjac“ i instrumentalisti David Surdanović, Nikola Bolanović, Luka Nikolić i Hor SMŠ Umetničke škole „Stevan Mokranjac“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here