foto:negotin.rs

Tradiconalna manifestacija narodnog stvaralaštva „Susreti sela“ otvorena je 46. put u subotu 6.aprila u Jasenici, selu koje je prošle godine proglašeno za sveukupnog pobednika takmičenja. Manifestaciji su prisustvovali Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, Merlina Selenić, zamenik predsednika, Tatjana Panić, član Opštinskog veća zadužena za kulturu, predstavnici institucija, udruženja i brojni gosti i meštani Jasenice.

   foto:negotin.rs

Ovogodišnje „Susrete sela“ koji će okupiti kulturno-umetnička društva iz Jasenice, Čubre, Šarkamena, Sikola, Štubika, Jabukovca i Kobišnice otvorila je Merlina Selenić, zamenik predsednika Opštine Negotin poručivši da je čuvanje tradicije kroz prikazivanje bogatstva naših običaja, autentične nošnje, narodne igre i muzike, naš zajednički zadatak.

„Vaše zalaganje u okupljanju meštana, članova kulturno-umetničkih društava i u realizaciji programa, koji će, ne sumnjam, i ove godine pokazati svu raskoš našeg narodnog stvaralaštva, izuzetno je važno i predstavlja kariku koja povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost. Posebno je važno u poslednje vreme, kada se suočavamo sa velikim odlivom stanovništva iz našeg kraja. Iz tog razloga zajedno moramo istrajati u nastojanjima da se ova manifestacija organizuje još dugi niz godina. Broj ovogodišnjih učesnika je manji u odnosu na prethodnu ali se iskreno nadam da će nam se iduće godine pridružiti i predstavnici drugih sela koji ove godine nisu to mogli da učine. Pozivam vas da se takmičite, družite, da čuvate i prikazujete običaje našeg kraja, da negujete lepotu muzike sa ovih prostora, poštujete i sledite bogatu tradiciju i korene.“ istakla je Merlina Selenić, zamenik predsednika Opštine.

       foto:negotin.rs

Domaćini iz Jasenice u subotu su ugostili članove Kultuno-umetničkog društva „Mladost“ iz Čubre koji su se predstavili programom „Bratska deoba“. Lepotu igre, pesme i tradicije Kulturno-umetničko društvo „Živorad Petrović- Dudić iz Jasenice predstavilo je kroz „Priče iz vodenice“.

„Susreti sela“ nastavljeni su u nedelju 7. aprila u Sikolu nastupima Kulturno- umetničkog društva „Prerast“ iz Štubika i domaćeg KUD-a „Čučuk Stana“. Susretima u Sikolu prisustvovali su pored brojne publike Merlina Selenić, zamenik predsednika Opštine Negotin, Neda Jankovića i Mladen Bošković, pomoćnici predsednika i Tatjana Panić, član Opštinskog veća i Jovanka Stefanović- Stanojević, v.d. direktora Doma kulture „Stevan Mokranjac“. Kulturno-umetničko društvo iz Štubika prikazalo je na koji način su se mladići iz tog sela pratili u vojsku a domaćini su odlučili da predstave običaj berbe vinograda.

       foto:negotin.rs

46. „Susreti sela“ biće nastavljeni u petak 12.aprila kada će svoje programe u Šarkamenu prikazati domaćini KUD „Vrelo“ i KUD „Čučuk Stana“ iz Sikola.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here