EVROPSKA UNIJA – KO UĐE, PROPAO JE (ČINJENICE)

0

Ovo su možda neke nedovoljno poznate informacije o EU, koje bi pomogle u  formiranju vašeg mišljenja o Uniji.

Zaduženost istočnoevropskih zemalja je u periodu priključenja i posle njega drastično porasla:

Mađarska je 2000. godine bila dužna 29.6 a već 2005. 66.2 milijardi dolara, dok danas spoljni dug Mađarske izbnosi 80.2% njenog BDP-a.

Rumunija je 2000. godine bila zadužena 9.3 a 2005. 35.6 milijardi dolara, Poljska je 2000. godine bila zadužena 57 milijardi a 2005. čak 101.5 milijardi dolara, za vreme priključenja u EU dug istočnoevropskih i baltičkih zemalja je porastao za preko 200 milijardi dolara. Ipak, Grčka  i njena kriza su najjasniji pokazatelj od svih  zašto ne treba ući u EU.

Poljoprivreda

Grana privrede od koje na prostoru Srbije i Republike Srpske zavisi mnogo porodica sigurno neće procvetati u EU. Prema zakonima EU tržišta svih zemalja EU moraju biti otvorena za sve proizvođače, što se podrazumeva i za poljoprivredne proizvode:da li neko misli da naši seljaci mogu da izdrže trku sa francuskim farmerima?

Treba znati da je Mađarska koja je bila veliki izvoznik poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda danas uvoznik istih.

foto:strateskealternative.rs
foto:strateskealternative.rs

 Korupcija

Bečki dnevnik „Prese“ je 2006. godine objavio studiju o korupciju u EU austrijskog poslanika u evropskom parlamentu Herbeta Beša. Prema toj studiji samo u 2004. godini je zbog različitih neregularnosti u zemljama EU nestalo 982,3 miliona evra sredstava iz Fonda za dotaciju.

Prema Transparency International-u najkorumpiranije države su i dalje one koje su bile i pre ulaska u EU: Bugarska, Rumunija, Grčka, uz dodatak Portugala i Italije.

Siromaštvo i nezaposlenost

Pogledajte večeras dnevnik: Grčka u dugu, Španija u dugu i sa 45% mladih nezaposlenih itd. U pomoravskom okrugu i dalje rade Bugari i Rumuni za nadnice do 20tak evra.  Isto tako Česi rade u Nemačkoj..

 Glavni gradovi

Boljitak se oseti u glavnim gradovima nije slučajno u punom jeku ¨beogradizacija Srbije¨: plate u Beogradu su za po 3 puta veće nego u nekim malim i udaljenim opštinama. Glavni gradovi dobijaju donacije za rekonstrukcije znamenitih delova grada, sa druge strane u provincijama vlada maltene glad.

  Cene nekretnina

Cene nekretnina su jedna od prvih stvari kojima ulazak u EU povećava cenu – i to za duplo. Danas su i ovako mnogima stanovi i kuće samo pusta želja.

Povećanje plata  i penzija

U RS i Srbiji neće biti tih povećanja, u Srbiji su i dan-danas veće penzije nego u Bugarskoj, gde su oko 150 evra. Prosečna plata u Bugarskoj je 340 evra (manje nego u RS). Naravno da se to ne odražava toliko kada živite samo u Bugarskoj, ali možete samo gledati izloge po Nemačkoj.. ako skupite onih par stotina evra da bi uopšte ušli.

Postoje i politički razlozi zbog kojih je EU loša, a njih je izneo predsednik Češke Vaclav Klaus:

– Evropska unija postaće država i imaće sve osnovne osobine jedne države. Imaće svoj ustav, svoje građane, svoju teritoriju, svoje spoljne granice, svoju valutu, svoga predsjednika, svoga ministra spoljnih poslova itd. Imaće svoju  zastavu, himnu i državni praznik.

-U toj novonastaloj državi federalnoga tipa, trenutne zemlje članice biće obične regije ili provincije.

-Ustav države Evropske unije biće nadređen ustavima zemalja članica.

-Građani zasebnih zemalja članica postaće građani države Europske unije s direktnim pravima i obavezama ove evropske države.

-Evropska unija, a ne zemlje članice, sklapaće međunarodne ugovore s ostalim državama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here