foto:kulturakladovo

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo 30. i 31. avgusta 2019. godine organizuje manifestaciju „Kazan kult Kladovo“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Manifestacija je od osnivanja, 2014.g., posvećena očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, promovisanju njegovog značaja i edukaciji stručne javnosti i lokalne zajednice. Tokom prethodnih godina, „Kazan kult“ obrađujući teme kao što su „Gradovi i nematerijalno kulturno nasleđe“, „Vidljivost nematerijalnog kulturnog nasleđa upisanog i nominovanog na liste Uneska“, „Društveni običaji i svečana događanja“ ili „Nematerijalno kulturno nasleđe Dunava“, okupljajao umetničke stvaraoce i stručnjake iz zemlje i regiona koji se bave istraživanjem i zaštitom kulturnog nasleđa i kreativnim industrijama. Razmena iskustava, mišljenja i znanja u vezi sa očuvanjem, predstavljanjem i tumačenjem kulturnog nasleđa, kao i pokretanje pitanja sistemskog bavljenja kulturnim nasleđem, kroz multidisciplinarni pristup, uz korišćenje principa integrativne zaštite neki su od najznačajnij rezultata ove višegodišnje manifestacije.

Ovogodišnja manifestacija podrazumeva organizovanje naučne konferencije pod nazivom „Nematerijalno i kulturno nasleđe kao strateški resurs za razvoj lokalne zajednice“, čime se nastavlja rad na sistemskom sagledavanju vrednosti i značaja Uneskove Konvencije o očuvanju nemeterijalnog kultrnog nasleđa, stavljajući u fokus održivost nasleđa, učešće stručnjaka iz etnologije i antropologije, istorije, arheologije, biologije, književnosti i savremene umetnosti, iz zemlje i inostranstva, susednih podunavskih zemalja (Rumunije i Bugarske), koji se bave istraživanjem i proučavanjem tema iz domena nematerijalnog kulturnog nasleđa, Projekat je usmeren na sagledavanje potencijala koje nasleđe ima za lokalnu sredinu. Sagledavanje očuvanja i promovisanja nematerijalnog i kulturnog  nasleđa, kroz prizmu menadžmenta u kulturi, njegovog potencijala za revitalizacije ili kreiranje imidža lokalnih sredina i mogućnostima da doprinese kulturnom, ekonomskom i društvenom napretku lokalne zajednice, čini okosnicu ovogodišnjeg Kazana kulta.

Pored konferencije, planirano je i organizovanje tematskih edukativnih radionica, izložbene akativnosti, promocija knjiga i umetničko-scenski nastup,  kroz koje bi se lokalna zajednica podstakla da prepozna ove aspekte nematerijalnog kulturnog nasleđa i uključi se u njihovu zaštitu.

Centar svih dešavanja u Kladovu je biblioteka, jedina ustanova kulture na području opštine:

Program međunarodne konferencije “Kazan Kult Kladovo” 2019. na temu “Nematerijalno i kulturno nasleđe kao strateški resurs za razvoj lokalne zajednice“,;

 

–          Nebojša Bradić, Arheološki lokaliteti i umetnička produkcija (Antika fest),

–          Prof. Katarina Jovanović, Nasleđe kao podsticaj muzičkog stvralaštva (Kozart),

–          Peca Popović, Popularizacija rok muzike u očuvanju lokalnih identiteta (Gitarijada),

–          Prof. Goran Marković, Film kao dokument u vremenu,

–          Prof. dr Staša Babić, Nematerijano i materijalno u arheologiji,

–          Vule Žurić, Arhivska građa i fikcionalizacija zavičajnih pisaca u funkciji oplemenjivanja kulturnog nasleđa,

–          Dušica Živković/Danijela Filipović, Angažovanje lokalne zajednice u očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa na primeru dobre prakse,

–          Zoran Hamović, Lična sećanja, usmena istorija i gradski mitovi,

–          Suzana Antić, Narodna umetnost u Timočkoj krajini,

–          Milena Micić-Milošević, Programi Nematerijalnog i kulturnog nasleđa Zavičajnog muzeja Knjaževac kao strateški resurs za razvoj lokalne zajednice,

–          Ivica Trajković, Muzej lokalni resurs, Muzej Krajine Negotin,

–          Prof. dr Saša Brajović, Zavičajno nasleđe lokalne zajednice – Umetnost, očuvanje i održivost,

–          Snežana Ašanin, Putevima dragačevskih tkalja – doprinos očuvanju, zaštiti i prezentaciji NKN,

–          Vladimir Kerošević, Scenska umetnost pozornica za NKN,

–          Dr Marian Neagoe,Regionalni muzej “Gvozdena vrata”, Drobeta Turnu Severin,

–          Disislava Ivanova, Regionalni istorijski muzej Vidin, Bugarska,

–          Žaklina Nikolić, Biblioteka –  Lokalni centar kulturnog nasleđa, Kladovo

 

Letnja pozornica Biblioteke na keju:

19h – Promocija knjige „Metaarheologija“, Prof. dr Staša Babić, Klio Beograd
Govore: Zoran Hamović, direktor izdavačke kuće Klio, Bora Dimitrijević, arheolog.

Izložba slika „Zavičajno nasleđe nan slikama“ Dragoslav Živković, Zavičajni muzej Knjaževac

“Odiseja” Pozorišna predstava po tekstu Homera u adaptaciji Vlade Keroševića, Akademija umjetnosti Tuzla

 

Manifestaciji “Kazan Kult Kladovo” prethodile se  manifestacije sa umetničko scenskim prikazima pod nazivom “Antika fest” 2012., i 2013. godine, realizovane u saradnji sa arheološkim lokalitetom Felix Romuliana / Narodni muzej u Zaječaru.

Od 2104. godine festivalska manifestacija u Kladovu dobija svoj prepoznatljiv naziv “Kazan Kult” vezujući se simbolično za Kazane u najvećoj klisuri u Evropi, Đerdaskoj
klisuri nadomak Kladova.

Manifestacija se realizuje u partnerstvu sa udruženjem “Dunav Fest” Beograd a sufinansira je Ministarstvo kulture i informisanja RS.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here