Ako imate psa, sigurno znate da oni komuniciraju na mnogo načina, ali da mi ljudi često nismo u stanju da razumemo šta žele da nam kažu.

Evo malog rečnika psećeg govora, koji vam može pomoći u razumevanju vašeg ljubimca.

1. Uspostavlja neprekidan kontakt očima

Ovde mnogo zavisi od toga na koji našin vas pas gleda. Ako mu je izraz lica normalan i pri tome bulji u vas, to je način da vam pokaže svoju naklonost. Grupa japanskih istraživača pronašla je vezu između ovakvog kontakta očima i povećanja nivoa oksitocina, hormona koji utiče na to kako izražavamo povezanost.

2. Donosi vam stvari

Verovatno ćete pomisliti da želi da se igra igre „donesi”, naročito ako vam donosi neku igračku ili loptu. Ali, umesto toga, može biti da vam on daje poklon. To je verovatno ostatak lovačkog instinkta psa, samo što vam vaš pas umesto mrtvog plena donosi stvari za koje misli da će vam trebati.

3. Podiže jednu šapu u vazduh

Ukoliko vaš pas ovo radi dok mu je glava usmerena nadole, možda ćete poželeti da mu se sklonite iz vidokruga. To znači da je ugledao neki plen, najčešće pticu, i da se sprema da navali na nju.

4. Povija se tako da izgleda manji

Ovo znači da se pas plaši. Ako sretnete psa koji ovo uradi bez ikakvog vidljivog uzroka straha, postoji velika šansa da je bio zlostavljan.

5. Žvaće nameštaj

Ovo zavisi od obuke psa i toga da li pati od anksioznosti zbog odvajanja. Ukoliko je pas još dok je bio štene istreniran da ne žvaće i ukoliko ne pati od anksioznosti zbog odvajanja, verovatno mu je samo dosadno. Pokušajte da mu omogućite da više vežba.

6. Sedi na vašim nogama

Postoji mnogo razloga zbog kojih pas ovo može da radi. Ako vaš pas pokazuje mnogo dominantnih osobina, na ovaj način možda pokušava sebe da istakne. Ukoliko je anksiozan, ovo je uobičajen način da uteši sebe tako što je u vašoj blizini, a ako je ljubomoran, ovo bi mogao da bude njegov način da pokaže drugim ljudima ili životinjama da ste samo njegovi. Ako ništa od navedenog ne važi za vašeg psa, verovatno samo voli da je blizu vas.

7. Zeva

– Psi ne zevaju samo kada su umorni. Zevanje može biti i znak stresa ili straha. Ukoliko vaš pas mnogo zeva u blizini neke nepoznate osobe, to znači da nije sasvim spreman na susret sa njom.

8. Opušteno zeva

Da bi sve bilo još više zbunjujuće, pas može da zeva i kada mu je udobno sa vama. U tom slučaju on će često zevati sa vama i iz empatije. Dakle, ako vi zevate i vaš pas počne to isto da radi, to uopšte nije loša stvar.

9. Naslanja se na vas

To se vaš pas mazi sa vama. Kada se nasloni na vas, pas želi vašu ljubav i pažnju. Takođe, to mu pomaže da se oseća sigurnije.

10. Izbacuje jezik

Misli se na to kada se jezik psa proteže ravno iz usta i ponovo odmah povlači. To je često znak nelagodnosti, bilo zbog susreta sa napoznatom osobom ili zbog neželjenog kontakta koji uznemirava psa. Ukoliko je vaš pas izrazito pokoran, to takođe može biti njegov način da umiri nečije dominantno prisustvo.

11. Želi da spava u vašem krevetu

Ovo više ima veze sa tim da želi da bude uz vas nego sa udobnošću vašeg kreveta. Ima više rasprava o tome da li je dobra ideja pustiti psa da spava sa vama, ali osim ukoliko ste alergični na životinjsku dlaku ili imate astmu, većina veterinara ne vidi ništa loše u tome.

12. Mirno bulji u vas kada izlazite iz kuće

Neki vlasnici se osećaju krivim kada ovako ostavljaju psa, ali to i jeste najčešći odgovor koji će vas dočekati kada odlazite od kuće. Znaćete da li se vaš pas mnogo uplašio kada vas je video da odlazite ako počne da laje, zavija, žvaće nameštaj ili vrši nuždu po kući. To su zve znaci anksioznosti zbog razdvajanja. Ukoliko samo gleda u vas i nema nikakvih znakova da je bio uznemiren dok ste bili odsutni, onda ste vi i vaš pas upravo tamo gde i treba da budete.

IZVORalo.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here