foto:Discover south-east Serbia

Prelepi vodopad Blederije se nalazi na 31 km od Kladova a samo 4 km od sela Reke. U  poslednjih par godina Vodopad Blederije postaje ponos i omiljeno izletište Kladovljana.

Reka Blederija izvire na 190 metara nadmorske visine, teče ka jugoistoku,  a nizvodno od vodopada prima vode Sokolovice i Suvaje i nastavlja kao Blederija do spoja sa Ravnom rekom, odakle nastavljaju tok ka Dunavu kao Reka ili Rečka reka.

Što se tiče samog vodopada, visok je oko 7 metara, a voda se posle prelivanja preko bigrene prečage obrušava u obliku vodene zavese u bigrenu kadu ili malo jezero tirkizno zelene boje.

Debljina bigra na samom njegovom odseku i u neposrednoj blizini je od 5-10 metara. Obzirom da bigrena prečaga ima oblik potkovice ispod nje teku i manji slapovi.

Sa strane velikog vodopada postoji još jedan mali koji tokom leta nestaje, ali ga uvek ima u proleću kada je reka bogara vodom.

Najbolje vreme za posetu vodopadu su april i maj, kada priroda ozeleni i učini ambijent bajkovitim a sam vodopad ima dosta vode. Leti je, međutim, verovatno još lepše ako rešite da se rashladite u smaragdno-zelenoj boji vode.

Interesantno je i to da je ovuda prolazila prečica rimskog puta iz ka Dunavu dok Trajan nije probio put kroz Kazane. Postoji inicijativa da ovuda prođe Evropski pešački put E-4.

Uzvodno od vodopada, na oko 2 km sa desne strane, nalaze se izvori reke Blederije od kojih su neki sa većih dubina i sa ledenom vodom, dok u neposrednoj blizini postoje i izvori subtermalne vode sa temperaturom vode od 17 ºC. Vode ovih izvora se spajaju preko niza slapova krčeći svoj put kroz nestvarnu zelenu oazu.

 

Interesantan je podatak za ovaj kraj je i to da je ovuda prolazila prečica rimskog puta iz Poreča, preko Miroča, ka Dunavu i Ključu, dok Trajan nije probio put kroz Kazane. Ovde postoji vodenica potočara koja je još uvek u funkciji. Zaživela je i inicijativa da ovuda prođe Evropski pešački put E-4.

Kada se nađete u ovom kraju preporučujemo i obilazak pećina od kojih je najinteresantnija pećina sa vrelom Sokolovica na 2.5 km od vodopada. Tereni i staze u ovom kraju nemaju značajne visinske razlike i pogodni su za pešačenje (delovi teksta preuzeti sa sajta „Vodopadi Srbije“).

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here