Nepravnosnažna presuda Osnovnog suda u Zaječaru na osnovu koje se na godinu dana zatvora I tri godine oduzimanje lekarske licence osuđuje ginekolog Zdravstvenog centra Zaječar Dr T.M. zbog nesavesnog lečenja, ukinuo je Apelacioni sud u Nišu i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Ginekologa je tužila porodica žene čija je beba preminula par sati nakon rođenja. Razlog tužbe je taj što porodica porodilje smatra da ginekolog T.M. nije smeo da ostavi trudnicu sa karličnim porođajem I ode kući, već je trebao da proprati rođenje bebe od početka do kraja.

Žena, kojoj je ovo bio šesti porođaj, došla je sa trudovima na odeljenje zaječarske ginekologije u ranim jutarnjim satima. Nakon pregleda ustanovljeno je da će biti porođaja i  ona je primljena na odeljenje. Konstantovano je da sve teče normalno, ali se žena mučila čitavih 12 sati i do porođaja nije došlo.

Međutim, oko 12 sati nakon prijema, lekar koji je bio na specijalizaciji je pozvao dežurnog ginekologa da proveri da li je sve u redu sa porodiljom.

-Radi se o ženi u srednjim tridesetim godinama, šestorotki, što znači da bi joj ovo bio šesti porođaj. Ginekolog T.M. je nakon pregleda utvrdio da beba ide karlično, ali da je sve u redu, i otišao kući odakle je bio pripravan obziom da je on te noći dežurao. Lekar specijalista, koji nema ovlašćenja za intervencije bez nadležnog ginekologa, oko ponoći je primetio da nešto nije u redu. Pozvao je dežurnog ginekologa i odmah je urađen carski rez. Čim su ugledali bebu, lekari su videli da nešto nije u redu I hitno je prebacili za Beograd. Na žalost, beba je preminula par sati nakon rođenja – saznajemo nezvanično od nadležnih.

Suđenje ginekologu T.M. biće ponovljeno u Osnovnom sudu u Zaječaru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here