foto:dominomagazin.com

Arriva Litas i ove 2019 godine je u saobraćaj uključila autobus koji poseduje nosač za bicikle, na svakodnevnoj liniji Beograd – Kladovo.

Specijalni nosač može da ponese pet bicikala, a usluga njegovog korišćenja uz kupovinu karte je besplatna. Autobus je počeo da saobraća na liniji Beograd-Kladovo-Beograd, svakog dana, po sledećem redu vožnje:

· Beograd 06:00 – Požarevac 7:15 – Veliko Gradište 8:10 – Golubac 8:35 – Donji Milanovac 9:45 – Kladovo 11:00;

· Kladovo 16:15 – Donji Milanovac 17:30 – Golubac 18:35 – Veliko Gradište 19:00 – Požarevac 19:50 – Beograd 21:10.

Cena povratne karte za Arriva polaske na relaciji Beograd-Kladovo iznosi 2.300 dinara, dok je cena karte u jednom pravcu 1.550 dinara.

Linija ovog specijalnog autobusa nije izabrana slučajno – koristeći je, ljubitelji aktivnog odmora dobijaju mogućnost da istraže brojne biciklističke staze na području Đerdapske klisure. Đerdapska biciklistička ruta otvorena je 2016. godine, pretvarajući ovaj predeo u izuzetnu biciklističku destinaciju, koja se sastoji od šest manjih ruta prilagođenih različitim grupama – od najlakše za porodične vožnje, do najtežih za ljubitelje ekstremnog sporta.

„Najviše interesovanja prethodne godine bilo je iz drugih zemalja kao što su Nemačka, Austrija, Slovenija, a naše usluge koristilo je oko 40 stranih državljana. Takođe, sve više ljudi iz Srbije koristi nosače za bicikle, kao i udruženja koja hvale novitet koji smo uveli”, istakla je Ana Laušević, menadžer za komunikaciju i marketing u kompaniji Arriva.

Đerdapska biciklistička ruta povezuje Kladovo i Drobetu Turnu Severin, a na ovom putu mapirano je čak petnaest prirodnih i kulturno-istorijskih atrakcija – sedam u Srbiji, sedam u Rumuniji i jedna zajednička – hidroelektrana Đerdap.

U Srbiji, biciklisti mogu da posete manastir Svete Trojice iz XIV veka, ostatke Trajanovog mosta iz doba Starog Rima, Crkvu Svetog Đorđa, Arheološki muzej Đerdap i njegovu bogatu kolekciju iz perioda praistorije, Rimskog carstva i srednjeg veka, plažu u Kladovu koja je savršeno mesto za uživanje, utvrđenje Fetislam iz XVI veka i pećinu Banju odakle se pruža pogled na veličanstvenu prirodu.

Sa rumunske strane Đerdapa, biciklisti mogu da posete Crkvu Majoreasa, manastir Topolnica iz XIV veka, park Tudor Vladimiresku, srednjovekovnu tvrđavu koja je nekada bila rezidencija vitezova, vodeni toranj odakle se može uživati u panorami grada, ostatke Trajanovog mosta i pozorište „Teodor Kostesku”.

Navigacija kroz ovu neverovatnu biciklističku avanturu značajno je olakšana i zahvaljujući besplatnoj Iron Gate Cycling aplikaciji, koja je dostupna za Android i iOS telefone.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here