Biljka koja raste svuda oko vas i veoma je lekovita

0
foto: wikipedia

Ljubitelji prirodne medicine veruju da na livadama možemo da nađemo sve što nam je potrebno za zdrav i dug život. Iako je ovo uhlavnom osporavano od strane moderne medicine, koja tvrdi da „ima leka za sve“, biljke koje rastu svuda oko nas mogu da budu sjajan saveznik u održavanju zdravog tela i lepog izgleda.

Jedna od takvih biljki možda se nalazi baš pored vaše zgrade ili kuće i verovatno ste danas bar 10 puta prošli pored nje, ni ne znajući koliko je dragocena. U pitanju je bokvica, koju su naše bake koristile kao lek za sve, a i danas je jedan od glavnih sastojaka medicinskih preparada, posebno onih namenjenih plućima i problemima sa disanjem.

Budući da je bokvica jedna od najrasprostanjenijih lekovitih biljki na svetu, širom planete je ljudi već vekovima koriste za ublažavanje manjih zdravstvenih problema.

Raste na travnjacima i livadama do 2.500 metara nadmorske visine, a može da naraste i do pola metra. Ipak, najčešće je znatno manja i dešava se da raste čak i tik uz trotoar.

Pored već poznatog dejstva na ublažavanje kašlja, bokvica je sjajana i za opekotine ili bilo kakve povrede kože, kao i za čitav digestivni trakt. Samo je jako bitno da se prilikom korišćenja ove biljke držite nekih pravila. Za početak, izbegavajte bokvicu koja raste po prometnim zelenim površinama, ili koja je pored puta, jer zaista ne želite da konzumirate nešto po čemu je nečiji kućni ljubimac pre 10 minuta izvršio muždu.

Dakle, bokvica se bere na livadama ili u šumi.

Sledeće pravilo je priprema bokvice. Možete da pravite sok od nje, da je dodate u zeleni smuti kao spanać (prijatnog je ukusa) ili da je sušite i pravite čaj. Sveža, iseckana bokvica se nanosi na povrede kože ili opekotine kao prirodni melem. Bokvica sadrži čitav niz vitamina i minerala, kao što su vitamini C i K, zatim tanin, pektin, holin, gvožđe, kalijum, kalcijum, a sadrži i veoma važan glikozid aukubin, pa se prepručuje i sasvim zdravim ljudima koji žele na prirodan način da podignu imunitet.

Eliksir koji se posebno preporučuje pušačima, ali i ljudima koji imaju problema sa želucem, pravi se veoma jednostavno.

Sameljite 500 g svežih i dobro opranih listova bokvice. Samlevene listove i sok koji će listovi da otpuste pomešajte sa kilogramom meda i 50 g usitnjene smole propolisa. Sadržaj se dobro promeša i ostavi da stoji tri dana, povremeno se meša drvenom ili plastičnom kašikom. Nakon tri dana, eliksir se uzima tri puta na dan po jedna kašičica (isključivo drvena ili plastična da bi se izbegla oksidacija), desetak minuta pre obroka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here