U Srbiji se masovno prodaju biljni sirevi, koji su ustvari hemijska mešavina vrlo niskog kvaliteta i zbog toga mogu biti štetni po zdravlje, ali i predstavljaju obmanu potrošača, upozoravaju stručnjaci! Tako na tržištu postoje biljni sirevi sa ukusom gaude, edamera, mocarele i fete, a zahvaljujući dodacima i aromama ukusom i izgledom podsećaju na mlečne „originale“.

Сродна слика

Evropa je nedavno preduzela oštre mere kada je reč o prodaji ovih proizvoda, pa je Evropski sud zabranio da se proizvodi biljnog porekla prodaju pod oznakom „mleko“, „puter“ ili „sir“. U presudi se navodi da se nazivi „mleko“, „puter“, „krem sir“ i „jogurt“ mogu koristiti samo za reklamiranje proizvoda koji su dobijeni od životinjskog mleka.

Kod nas to nije slučaj, pa se u vitrinama prodaju brojni proizvodi označeni kao „posni sirevi“, koji su zapravo čista hemijska mešavina. 

-Opasnost po zdravlje ljudi je to što se u ovakve sireve stavljaju i razni poboljšivači ukusa, kao i masti koje nemaju nikakvu vrednost – kaže Dr Milka Raičević, nutricionista.

Nutricionista dr Milka Raičević objašnjava da su ovakvi „sirevi“ u Srbiju prvo uvezeni iz Bugarske, ali su ubrzo i domaći proizvođači krenuli da proizvode zamene za sir i druge mlečne proizvode.

– Ovi proizvodi se prave od mešavine mlečnih proteina i ulja, najčešće palminog, i delimično hidrogenizovane biljne masti. Opasnost po zdravlje ljudi je to što se u takve „sireve“ stavljaju i razni poboljšivači ukusa, kao i masti koje nemaju nikakvu vrednost – kaže ona.

Raičevićeva dodaje da biljni sirevi, iako imaju to ime, nisu sirevi već smese biljne masti i vode sa stabilizatorima čvrste emulzije i samim tim nemaju pune nutritivne vrednosti kao mlečni sir.

Сродна слика

– Ljudi najčešće biraju da sir kupuju na meru i uglavnom biraju one jeftinije. Oni ne znaju sastav tog sira kao ni koliko sadrži palminog ulja, hidrogenizovane masti, fosfata, nitrata, nitrita, emulgatora, a jedino se pouzdano zna da u njemu nema mleka – kaže nutricionista.

Da inspekcija ne proverava sastav „sireva“ koji se uvoze u našu zemlju, već samo mikrobiološku ispravnost proizvoda potvrdio je i dr Miroslav Stojšić, veterinar i nekadašnji načelnik republičke veterinarske inspekcije.

– Biljni sirevi nisu zdravi i ne mogu da se prodaju u kategoriji sa onim pravim, koji se dobijaju od mleka. Najviše problema je s kačkavaljima, a pogotovo je opasno što njih uglavnom jedu deca, koja vole da ih stavljaju na sendviče ili pice. Mora postojati bolja kontrola i da jedan pravilnik bude zakonski za sve proizvođače i uvoznike – objašnjava Stojšić.

Biljni sir obično sadrži od 25 do 40 odsto, a nekada i do 50 odsto biljne masti, najčešće hidrogenizovane, vodu, skrob, arome i drugo. Skrob daje čvrstinu biljnom siru. Ključna komponenta je aroma, koje ima od 0,05 do 0,1 odsto, ona daje profil ukusa. Bez arome biljni sir bi bio bezukusna masa.

Šta sve sadrži biljni sir

Za Zaštitnik potrošača sadržaj biljnih sireva analizirao je dr Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju u Beogradu.

* E-330
Limunska kiselina je regulator kiselosti i supstanca koja kiselošću daje takozvanu dubinu ukusa.
* E-331
Natrijum citrat (so limunske kiseline).
* E-452
Polifosfati – emulgujuće soli koriste se da bi se biljna mast i voda dobro i homogeno pomešale.
* E-340
Kalijum fosfati – emulgujuće soli koriste se kao pomoć polifosfatima u stabilizaciji emulzije biljna mast/voda.
* E-516
Kalcijum-sulfat je učvršćivač koji služi da biljni sir dobije prividnu čvrstoću uobičajenog sira od mleka.
* E-415
Ksantan guma je polisaharid dobijen fermentacijom glukoze ili saharoze pomoću bakterije ksantomonas kampestris. To je zgušnjivač velikog viskoziteta pomoću kog biljni sir dobija čvrstinu mlečnog kačkavalja.
* E-412
Guar guma je biljni zgušnjivač koji se dobija iz indijske biljke pod nazivom guar (cijamopsis tetragonolobus). To je polisaharid od manoze i laktoze. Najčešće se dodaje kao sredstvo za želiranje, a u ovom slučaju je deo trokomponentog stabilizatora čvrstine sira (kalcijum-sulfat, ksantan i guar guma).
* E-160
Beta karoten – boja koja daje žutinu siru, jer bi inače bio beo. Dodaje se da bi izgledao slično mlečnim kačkavaljima.

 

 

IZVORinformer
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here