foto:radiomagnum

PRVI KONSTITUTIVNI SASTANAK PREDSTAVNIKA LOKALNIH SAMOUPRAVA ISTOČNE SRBIJE ZAJEDNIČKO PREDSTAVLJANJE TURISTIČKE PONUDE

U Zaječaru je danas održana zajednička sednica Saveta Zaječarskog i Borskog upravnog okruga.

Glavna tema ovog sastanka bila je formiranje zajedničke turističke ponude jedinica lokalne samouprave sa područja oba okruga.
Ovo je priča koja je započeta pre više godina pa su nadanja da će ovaj put dobiti neko konkretnije utemeljenje u interesu svih građana Timočke krajine.

-Timočka krajina je prelepa u svojoj ponudi, počev od Dunavske regije, preko vinskog puta, Rajačkih pivnica, Stare planine, zdravstvenog turizma do Sokobanje, rimskog nasleđa…Sve to treba objediniti u jednu lepu kvalitetnu ponudu i zajednički nastupiti i ponuditi ove lepote, ne samo građanima Srbije već i Evrope i sveta. Cilj je da se sa što manje sredstava i energije postigne maksimalni efekat i da se u Timočku krajinu dovede što više turista. Što se tiče ovog
sastanka mi smo na vreme krenuli kako bi se za narednu turističku sezonu adekvatno pripremili, pre svega organizaciono, da svi zajedno nastupe ne samo u Srbiji već i širom Balkana i Evrope, rekao je ovom prilikom načelnik Zaječarskog upravnog okruga Vladan Paunović.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici iz Borskog okruga. Miroslav Knežević, načelnik Borskog upravnog okruga je dodao da je cilj ovog sastanka da se definišu buduće zajedničke aktivnosti koje bi trebalo da se realizuju u narednom periodu.

-Otvorena je mogućnost da zajedno učestvujemo na međunarodnim i domaćim sajmovima, mogućnost zajedničkog apliciranja u različitim projektima prekogranične saradnje, mogućnost zajedničkog apliciranja u različitim fondovima Evropske unije iz oblasti turizma. Treba da imamo i zajedničku turističku ponudu jer sam siguran da istočna Srbija u turističkom smislu ima itekako šta da ponudi, da iskoristimo te naše potencijale na što je moguće bolji način, istakao je Knežević.

Direktor Turističke organizacije Sokobanje Ljubinko Milenkovič je, kao neko ko se dugo bavi turizmom, izrazio zadovoljstvo zbog turističkog povezivanja i umrežavanja opština istočne Srbije.

-Verujem da će kasnije taj klaster imati mogućnosti da se širi.Bez obzira što je Sokobanja jedna od najposećenijih turističkih destinacija u našoj zemlji i prepoznata kao izuzetna destinacija za razvoj turizma u Republici Srbiji, ona je dovoljno mala i nedovoljno vidljiva turistima u regionu.
Ukoliko želimo da se obratimo nekim turističkim tržištima koja su nam dalja i da bi bili atraktivni mi moramo da ukrupnimo turističku ponudu, da uvežemo sve naše kapacitete, a samim tim i ljudske resurse. Istočna Srbija ima dosta potencijala ne samo Sokobanja. Ako krenete od Gvozdene kapije naniže pa sve do Sokobanje, koja na neki način povezuje istočnu i južnu Srbiju, ima dosta sjajnih atrakcija. Ima mnogo termalnih izvora, pored Sokobanje i još poznatih banja, tu je Dunav, Stara Planina…Ako pogledate ovaj klaster on je možda i jedan od najatraktivnijih u našoj zemlji. Naravno, dosta toga treba da se uradi kako bi cela ova ponuda bila u funkciji turizma i da bi zadovoljila potrebe pre svega inostranog gosta, ali kad udružimo sve naše potencijale možemo to da stavimo u funkciju. Nije ni lako, ali ni teško napraviti hotele, dovesti investitore, napraviti odličnu infrastrukturu, ali prirodne potencijale ne možete da napravite. Znači, jedna je Stara planina, jedan je Rtanj, Ozren, jedna je Sokobanja, jedan je Dunav…To je nešto što imamo i što samo treba da stavimo u funkciju. Pre ili kasnije biće to u funkciji turizma a kada se to desi to znači blagodet za sve građane ove regije, kazao je Milenković.

Ovo je bio prvi konstitutivni sastanak svih predstavnika lokalnih samouprava iz Timočke krajine sa direktorima turističkih organizacija i ljudima koji su kompetentni u ovoj oblasti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here