Milosavljevići iz sela Lukovo kod Boljevca petočlana su porodica bez stalnih izvora prihoda. Majka Danka i otac Miomir školuju troje dece, jednu studentkinju u Kragujevcu, srednjoškolku i osnovca. Bave se prodajom sira i obrađivanjem dva hektara zemlje. Nemaju dečiji dodatak, niti redovna socijalna primanja, pa su Milosavljevići prinuđeni da pozajme kravu za ovu zimu.

Foto: RTS printscreen video
Foto: RTS printscreen video

Milosavljevići poseduju oko sedam hektara zemlje, ali obrađuju samo dva u Lukovu, jer je pet hektara njiva i šuma udaljeno više od 20 kilometara od njihove kuće. Imaju katastarski prihod zboga koga nemaju prava na dečiji dodatak i na materijalno obezbeđenje. Šezdesetosmogodišnji Miomir nije stekao penziju. Ostvarili su pravo na jednokratnu socijalnu pomoć, koju daje opština i koja je povezana sa radnim angažovanjem. Danka je radila u komunalnom preduzeću.

 “Nemamo drugo ništa, ne primamo ni dečiji, ni socijalu, jel ko idem povremeno preko centra, radim po deset dana kad mi odobre i kad je lepo vreme, a sad zima ide samo mleko i mlečni proizvodi da se proizvode”, kaže Danka Milosavljević za RTS.

Jedna od dve krave u štali je steona, pa je količina mleka za naredan period duplo manja, a samim tim i zarada. Majka Danka moli sve ljude dobre volje da joj pomognu sa jednom kravom, kako bi prezimeli, a ona bi, kako kaže, vratila uslugu teletom ili na neki drugi način.

“Treba za decu u Boljevac, da da jedu, da svako jutro po 150 dinara na jedno dete, a mani ovo što u Kragujevac na fakultet. Žena prodava taj sira, krpimo”, dodaje suprug Miomir Milosavljević.

Dvoje mlađe dece, sedamnaestogodišnja Verica i jedanaestogodišnji Milan, odlični učenici, svakodnevno pomažu roditeljima.

Foto: RTS printscreen video
Foto: RTS printscreen video

“Kada mogu i kada nemam ništa da učim ja pomažem mami da muze. Nosiš i mleko? Da”, kaže Milan Milosavljević.

“Volim da učim kasno, odnosno, kad padne mrak. Nekako sam tako navikla, a ovako preko dana obično ili mami pomažem oko kuće, ili kad pođe u štalu”, kaže Verica Milosavljević.

Milosavljevići se nadaju da će im humani ljudi dati kravu i tako pomoći da i tokom zime prodaju istu količinu sira kako bi školovali decu.

Foto: RTS printscreen video
Foto: RTS printscreen video

 

IZVORRTS
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here