U borskoj fabrici za proizvodnju tehničkih gasova, koja je u vlasništvu nemačke firme ’’Meser’’,u nedelju je eksplodirao rezervoar sa kiseonikom zapremine 10 kubika. Srećom, povređenih nije bilo, a za sada se ne zna pravi uzrok eksplozije

-Najvažnije je d apovređenih nije bi li da nema opsnosti za životnu sredinu. O eksploziji smo obavestili sve inspekcije i policiju. Šteta se još utvrđuje. Eksplodirao je spoljni plašt na rezervoaru sa kiseonikom kojim se ovaj gas transportuje do topionice iz sastava Rudarsko-topioničarskog basena ’’Bor’’. Sada čekamo da nam stigne nov rezervoar kako bismo nastavili sa proizvodnjom –izjavio je Ljubiša Bučanović, upravnik borskog pogona ’’Mesera’’.

Za sada se pretpostavlja da je u rezervoaru sa kiseonikom, koji ima spoljašnji i unutrašnji omotač, između kojih se nalazi vakuum, došlo do curenja gasa. Nakon toga, pretpostavka je da je došlo je do pucanja spoljnog dela rezevoara.

Istraga je u toku i očekuje se da se utvrdi pravi uzrok eksplozije i da li je u pitanju ljudski factor.

 

1 KOMENTAR

  1. Nakon eksplodiranja boce za gas, kotao za grejanje u Srbiji, u Boru u pogonu za tehničke gasove „Messera“ dogodila se eksplozija, na svu sreću sa malom štetom i nisu bili ugroženi životi ljudi i okolina. Ovo je opomena, nadležni treba da preduzmu energične mere da oprema bude testirana i stručno pregledana i kontrolisana. Ovaj pogon, nije za šalu, to je tempirana jaka „bomba“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here