foto:blic.rs

D. J. (51), referent u Poštanskoj štedionici u Boru, kupio je 10 hiljada falsifikovanih evra, a platio ih je 2.500, saznaje „Blic“. Nakon toga, lažan novac je stavljao u deviznu balagajnu, klijentima je davao falsifikovane novčanice, a prave bi uzimao za sebe.

– Po prijavama koje sada svakodnevno dobijamo od građana, sumnja se da je D. J. najmanje godinu dana radio taj posao. U ovom trenutku, znamo da je Poštanska štedionica oštećena za nešto više od 10 hiljada evra, ali sve su pretpostavke takve, da je prava cifra daleko veća – kaže za „Blic“ izvor blizak istrazi.

Naš sagovornik kaže da su falisifikovani evri bili profesionalno urađeni, ali su sve imale isti serijski broj, najverovatnije zbog prese na kojoj su štampani.

– Ako su naše pretpostavke tačne i da je D. J. ovo radio najmanje godinu dana, sumnjamo da je još neko iz Poštanske štedionice bio umešan u ovu neviđenu pljačku. Međutim, to tek treba da potvrdi istraga, koja je uveliko u toku.

Policiji se javio i čovek koji je pre godinu dana, sa potpisam D. J. podigao odrđenu sumu falsifikovanih evra, kako bi otišao na more u Grčku. Međutim, u toj zemlji je ostao samo dva dana, jer je odmah ustanovljeno da pokušava da plaća lažnim novcem.

– Taj čovek je, kako nam je ispričao, jedva sakupio nešto pravih novčanica i vratio se kući. Od bruke, ništa nije prijavio policiji, alli nije ni sumnjao da bi mogli da ga prevare u Poštanskoj štedionici – dodaje naš sagovornik.

Osumnjičeni referent D. J. kaže da je lažnih 10.000 evra sam uneo u banku

– Prosto je, u celoj priči, neverovatno, da nadležni u Poštanskoj štedionici u Boru tvrde da nisu znali koliko para imaju u deviznoj blagajni. Pa, ako je to tako, D. J. je mogao sam da uzima novac iz kase, budući da ga nisu primetili ni kolege, ni bezbedonosne kamere kada je u deviznu blagajnu ostavljao 10 hiljada falsifikovanih evra – navodi naš izvor.

Podsetimo, D.J je „pao“, kada je jednoj ženi izdao 4.000 evra, koje je ona odnela u drugu banku sa nemerom da ih oroči, ali su u toj finansijskoj ustanovi odmah primetili da jedan broj novčanica ima isti serijski broj. Isti slučaj desio se i sa čovekom, koji je podigao 1.000 evra u Poštanskoj štedionici i pokušao da ih razmeni u jednoj menjačnici u Boru.

– Uvidom u deviznu blagajnu, ustanovili smo da se tamo nalazi još 84 falisifikovane novčanice u apoenima od po sto era. A, kada smo D. J. lišili slobode, javilo nam se na desetine kiijenata Poštanske štedionice, koji tvrde da su prevareni – kaže naš sagovornik.

Kolegama zabranjeno davanje izjava

Pokušali smo da čujemo šta o svemu ovome imaju da kažu u Poštanskoj štedionici. Tamo smo, međutim, naišli na zid ćutanja, a samo nam je jedna radnica na kazala da nemaju dozvolu da daju bilo kakve izjave dok traje istraga. Nakon toga, zamoljeni smo da napustimo prostorije banke, a odmah nakon toga spuštene su sve trakaste zavese u banci. Protiv D. J. su podnete prijave zbog pronevere i falsifikovanja novca i određen mu je pritvor do 30 dana, a istraga u ovom nesvakidašnjem slučaju se nastavlja.

IZVORblic.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here