foto:tkmagazin

NEPOSREDNO nakon novogodišnjih praznika posetioce, koji su želeli da obiđu Brestovačku banju, kod Bora, jednu od tri kraljevske banje u Srbiji, jer su u njoj zdanja podigli Obrenovići i Karađorđevići, sačekala je – rampa!

Naime, na ulazu u Brestovačku banju istaknuto je obaveštenje da ona neće raditi do 1. aprila, zbog čega su posetiocima nedostupna kupatila sa termalnom vodom i motel „Srpska kruna“. Zvaničan razlog je zbog kojeg će ovo lečilište biti zakatančeno je da je u toku sanacija objekta.

Aleksandar Jovanović, portparol „Brestovačke banje“, istakao je da objekti u lečilištu neće raditi prvenstveno zbog smanjenog obima posla, ali i pratećih radova na objektima.

– Bazeni, ali i sami smeštajno-ugostiteljski kapaciteti neće biti dostupni turistima sve do 1. aprila – kazao je Jovanović. – Doneli smo ovakvu odluku zbog slabijeg poslovanja u toku zimskih meseci, ali i iz potrebe da se na objektima u našem vlasništvu izvrše odgovarajući manji infrastrukturni radovi.

Banja je sredinom 2004. godine prodata iz stečaja jagodinskoj firmi „Grand kompani“ vlasnika Branislava Jovića koji je kasnije, sa još dvojicom preduzetnika, napravio novu firmu „Brestovačka banja – Srpska kruna“.

Od procenjenih 41,5 miliona dinara, nakon nekoliko licitacija, svi objekti, 46 hektara zemljišta (sem istorijskih i kulturnih dobara i hotela „Dom odmora“, koji je bio u vlasništvu RTB „Bor“), restoran „Jezero“ i 19 bungalova na Borskom jezeru, kao i upravna zgrada u Boru, došlo se do 26 miliona dinara. Institut za rudarstvo i metalurgiju, samo pet godina ranije, za tu istu imovinu odredio je tri i po puta veću cenu.

Kako nam je ranije kazao Branislav Jović, jedan od vlasnika Brestovačke banje, ona „nije mogla da se razvija jer – u prvom redu – nisu regulisani imovinsko-pravni odnosi“. Jer, neki objekti, kao što su rezidencijalni dvorac Karađorđevića, turski amam, konak kneza Miloša i Dom odmora se nalaze se na privatizovanom zemljištu, dok su pojedine njegove zgrade na zemljištu „Srbijašuma“.

Kako nezvanično saznajemo, i svim zaposlenima kompleksa prestao je radni odnos nakon Nove godine, izuzev radnicima službe obezbeđenja, koji će čuvati objekte do ponovnog otvaranja.

GRAD POZIVA NA RAZGOVOR

GRAD Bor, sigurno je, neće sedeti skršetnih ruku, jer se Brestovačka banja nalazi na njegovoj teritoriji – kazao nam je Aleksandar Milikić, gradonačelnik.

– Imamo u planu da pozovemo vlasnike Brestovačke banje i da vidimo zašto je to lečilište zatvoreno – kazao nam je Milikić. – Naravno, koliko je u našoj moći, jer se radi o privatnom vlasništvu, mi smo spremni da pomognemo, kako se ovaj jedinstveni biser banjskog turizma ne bi ugasio.

1 KOMENTAR

  1. Vreme je da se razmisli i o ponovnom otvaranja Brestovačke banje, koja je bila popularna za vreme Miloša Obrenovića, Kneza Aleksandra Karađorđevića i Turaka. Privatizacijom RTB Bor započinje nova era rudarstva, metalurgije i turizma u Boru i okolinu. Od Sosanovih kupleraja nastаće rajska mesta turizma i povoljna turistička destinacija i zadovoljavajuće mesto za razvoj i gajenja sportskih disciplina. Još ako se uspe da se dovedu gosti iz Kine, biće pun pogodak. Od Sosanovog perioda ostaće samo obnovljena sirena, koja se čuje pet puta dnevno, a dokle će, zavisi od strateškog partnera. Sosanov glas i razbibrigu već utihnuli!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here