Povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, Asocijacija za razvoj turizma,ekologije i poljoprivrede opštine Kladovo održala je sastanak sa predstavnicima rumunskih nevladinih organizacija koje takođe deluju u ovoj oblasti.

Diskusiji, na kojoj je bilo reči o zajedničkom cilju, odnosno uticaju na kvalitet vode u Dunavu, prisustvovali su pored predstavnika kladovske lokalne samouprave i članova ART’EPOK-a i predstavnici Instituta Ernest Lupan-IRCEM iz Kluža, Istraživačkog centra za ekologiju AER iz Krajove, nevladine organizacije Mode of life iz Turnu Severina, JP Srbijašume, kao i preduzetnici iz oblasti turizma Turnu Severina, Donjeg Milanovca i Kladova.

U okviru predviđenih aktivnosti gimnazijalci su za goste iz Rumunije održali čas ekologije na engleskom jeziku.

Zaključci sa održanog sastanka su jednoglasno definisani, kako je rečeno:

Obaveza svih nas je da očuvamo prirodna staništa duž toka Dunava, kao i epitet koji nosi naša Đerdapska klisura kako je proglašena za jednu od deset najlepših u svetu. Razvijanje ekološke svesti je zajednički cilj i razvoj metoda biće tema i narednih projekata koje ćemo sprovoditi kao partneri.

Teme koje su razmatrane: varijacija nivoa vode u Dunavu, kvalitet vode u Dunavu sa registrovanim organskim i neorganskim zagađenjima, princip solidarnosti svih lokaliteta u hidrografskom basenu, kao i razmatranje odredaba strategije održivog razvoja u dunavskoj regiji.

Rezultat jeste potpisivanje Sporazuma o saradnji sa Institutom u oblasti životne sredine iz Kluža Rumunija IRCEM-Ernest Lupan, nevladine organizacije koja je od 2017 oficijalni partner Evropske komisije u oblasti Circular Economy nad Green Growth.

2 KOMENTARA

  1. Još jedna ekipa koja prodaje maglu, možda bi bolje bilo da se pozabave problemom što niko od sadašnjih osmaka ne želi da se upiše u odeljenje za kuvara i poslastičara. To je još jedan “ uspeh“ naučnika koji godinama sapliću školstvo u Kladovu…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here