Mateja sa svojim ljubimcima

Mateja Bogdanović živi u Krivelju nadomak Bora, ima tek 16 godina a već poseduje pozamašnu farmu živine.

Ide u drugi razred Tehničke škole u Boru, uporedo pohađa i veterinarski smer škole u Bukovu i, za razliku od svojih vršnjaka, zna šta će biti kad poraste, već se bavi tim poslom i nesebično voli svoju živinsku farmu.

– Životinje voli, čini mi se, od kada je prohodao. A kad je progovorio, na pitanje šta će biti kad poraste, Mateja bi odgovarao „gazda“. Pod tim je podrazumevao farmera koji se bavi uzgojem životinja. Vremenom je razvio izuzetnu ljubav prema živini – kaže Ivana, Matejina mama.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
Nesvakidašnji hobi

BATIK TEHNIKA MU OMILJENA

Mateja voli sve načine farbanja uskršnjih jaja, ali ističe da je „batik“ izuzetno zanimljiva tehnika:
– Otopi se vosak u posudi, onda se ručno napravljenim šaralicama nanosi na jaja. Zatim se jaje sa ohlađenim voskom stavlja u hladnu farbu, izvadi se, a vosak se odlepi – otkriva Mateja svoj recept.

Mateja čuva oko 130-140 peradi. Ustaje oko sat i po pre škole da bi životinje nahranio, dao im vode, podmirio njihove prohteve. Kaže da kad ode na more, jedva „preživi“ jer mu mnogo nedostaju njegovi pernati ljubimci.

– Trenutno imam kokoške, guske, plovke, mutave plovke, indijske trkačice, ćubaste patke, fenikse, ćurke, morke i italijanke. Sve one nose različita jaja i zaista jedva čekam Uskrs da ih ukrasim – kaže Mateja, kome je to najlepši dan jer spaja talenat prema slikanju i ljubav prema proizvodu svojih ljubimaca.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

On prilikom farbanja jaja koristi sve moguće tehnike, počev od najstarijih – farbanje u lukovini, cvekli, cvetu maslačka, pa do ovih modernijih kao što su dekupaž i šaranje markerom.

– Uvek ofarbam preko 100 jaja, poklanjam ih, razmenjujem. Svake godine nas dvadesetak farba jaja i za Crveni krst Bor, koji ih razdeli – kaže ovaj dečak.

Mateja se mnogo interesuje i za organsku proizvodnju i kaže da će se time baviti. Do tada, ostaje da uživa u svojim pernatim prijateljima.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

MATEJINO PERNATO CARSTVO:

kokoške

guske

plovke

mutave plovke (samo se čuje kako šište)

indijske trkačice (vrsta patke koja ima uspravan hod i kreće se kao pingvin)

ćubaste patke

feniksi(patuljaste koke čiji mužjak ima rep dugačak oko jednog metra)

ćurke

morke (vrsta kokoške koja štiti svu perad jer kad naiđe opasnost ispušta neobičan krik)

italijanke (vrsta koke)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here