Plaža u Brzoj Palanci, foto:daubler

Negde na pola puta između Negotina i Kladova, uz samu obalu krivudavog Dunava, nalazi se Brza Palanka.

Ono što je jedinstveno, a nauka ne može da objasni jeste to što u Brzoj Palanci uopšte nema komaraca! Neko kaže da je to zbog klime, vetra i ko zna čega… Ali, ma koji razlog bio to je još jedna privlačna strana za odmor u ovom mestu.

Nekadašnje naselje nastalo na temeljima antičkog grada Egeta i u posleratnom periodu sedište sreza brzopalanačkog, danas ima potpuno novo lice jer je izgradnjom hidroelektrane „Đerdap 2“ polovina starog naselja ostala pod vodom.

Danas je tu Crkva sv. Trojice novijeg datuma, dobro organizovana škola, stadion Egeta, muzej u sklopu mini etnoparka kraja, ali i spomenik Vuku Karadžiću. Inače, Vuk je deo života proveo u Kladovu kao carinik, tačnije veći deo tog vremena provodio je u Brzoj Palanci u takozvanoj menzulani (nekadašnja pošta).

Međutim, ono čime Brza Palanka može da se pohvali, a što poslednjih godina pleni pažnju sve većeg broja posetilaca, jeste prelepa, dugačka plaža, nalik onim kraj plavetnih mora; u letnjim mesecima čak je i Dunav ovde, iako je čitavim tokom najmanje takve boje, najčešće plav – jedino što voda nije slana.

Dunav je veoma privlačan za ribolovce, tako da već ovih dana mogu da se vide podignuti šatori, uparkirane kamp prikolice iz različitih krajeva Srbije, smenjuju se porodice i društva… Zauzmu ljudi blagovremeno mesto i čitavog leta uživaju kraj vode uz pecanje, kupanje, povetarac koji stalno duva i, verovali ili ne – bez komaraca. Sadašnje kamp naselje ima priključke za struju, sanitarne čvorove sa tuševima i kabinama za presvlačenje, pijaću vodu, a u blizini i niz trgovinskih i ugostiteljskih objekata.

O smeštaju u Brzoj Palanci u privatnom aranžmanu možete pogledati na brojnim turističkim portalima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here