Celovečernji koncert gudačkog kvarteta „Ametist“ u zaječarskoj muzičkoj školi

0
foto: facebook

U petak, 29. jula u sali Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Zaječaru, celovečernji koncert održaće gudački kvartet „Ametist“, koji čine učenici škole za muzičke talente iz Ćuprije.

Koncert će biti humanitarnog karaktera za pomoć Emi Mitrović iz Zaječara, a početak je u 18 sati.

Škola za muzičke talente u Ćupriji je formirana na inicijativu Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, postoji već 43 godina i radi po unikatnom nastavnom planu i programu. Tokom desetogodišnjeg školovanja muzički izuzetno nadarena deca stiču osnovno i srednje – kako muzičko tako i opšte obrazovanje.
Program Škole za muzičke talente predviđa isključivo gudačke instrumente, violinu, violu, violončelo i kontrabas. Vrlo je visok kriterijum u pogledu prijema učenika, samo najdarovitiji mogu postati učenici ove prestižne obrazovne ustanove, a isti kriterijumi važe i za nastavnike. Nastavu u školi izvode profesori sa posebnom preporukom Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Neki od njih su i sami univerzitetski profesori, proslavljeni pedagozi ili poznati umetnici. Deca odrastaju u uslovima internatskog smeštaja tako svoje kompletno muzičko i opšte obrazovanje stiču na jednom mestu i u atmosferi – prožetoj muzikom.

Kvartet „Ametist“ je sastavljen 2014. godine u klasi prof. Milice Mihailović. Već dve godine aktivno svira i učestvuje na mnogim takmičenjima i koncertima među kojima možemo izdvojiti ovogodišnje međunarodno takmičenje „Davorin Jenko“.

Tea Mileusnić – violina, rođena je 2000. godine u Beogradu, a dolazi iz Ćuprije. Pohađa Školu za muzičke talente od 2007. godine u klasi prof. Božidara Radosavljevića, završila je drugi razred srednje muzičke škole, učestvovala je na brojnim koncertima, festivalima i takmičenjima kako kamerne tako i solo muzike.

Anja Milošević, takodje violina, rođena je 1999. godine u Smederevu. Dolazi iz Velike Plane, od 2007. do 2013. godine pohađala je muzičku školu „Božidar Trudić“ u Smederevskoj Palanci. Od 2013. godine pohađa Školu za muzičke talente u Ćupriji, u klasi prof. Božidara Radosavljevića. Završila je drugi razred srednje muzičke škole. Takođe je učestvovala na mnogobrojnim takmičenjima, festivalima i koncertima.

Kristina Utković, viola, rođena je 2000. godine u Knjaževcu, a dolazi Sokobanje. Pohađa Školu za muzičke talente od 2008. godine, prvih par godina je bila u klasi prof. Danijele Jović na violini pa se potom prebacila na violu u klasu prof. Ane Komarice. Završila je drugi razred srednje muzičke škole. Na violi je postigla mnogo uspeha na raznim takmičenjima i svirala na mnogim koncertima.

Mima Majstorović, violončelo, rođena 2000. godine u Smederevskoj Palanci iz koje i dolazi. Upisala je Školu za muzičke talente 2009. godine, prve tri godine je bila u klasi prof. Željka Ivovića, a zatim je nastavila u klasi prof. Nevene Busarac. Ove godine je upisala srednju muzičku školu. Takođe je postigla puno uspeha na takmičenjima i učestvovala na raznim koncertima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here