foto:MajstorBeograd.com

Jedna od, čini se, nerešivih misterija je pitanje kada bojler troši najmanje struje – kada je stalno uključen ili kada se pali po potrebi?

Internet forumi, društvene mreže i rasprave uživo – u bilo kom obliku, ovo pitanje je uvek aktuelno i nikako da dođemo do konačnog odgovora.

Neko će vam reći da je mnogo racionalnije ostaviti bojler uključenim po ceo dan i noć, jer onda ne mora da greje svu vodu, već samo dogreva, drugi zagovaraju teoriju da je najbolje paliti ga po potrebi. A evo šta na tu dilemu kaže serviser ovih kućnih aparata.

– Apsolutno nije istina da je za novčanik bolje držati bojler stalno upaljenim. Naravno, sve zavisi od broja članova domaćinstva. Tako, ako je u pitanju samac ili bračni par, njima je racionalnije da bojler uključuju po potrebi. S druge strane, ako je u pitanju porodica sa većim brojem članova, njima je verovatno najzgodnije da bojler stalno bude uključen jer će u svakom trenutku nekom trebati voda – kaže za „Ženu“ Marko Todorović, serviser bele tehnike i kućni majstor, i dodaje da i namena bojlera igra veliku ulogu – ako je bojler namenjen samo za tuširanje, onda je smislenije da ga povremeno palite, a ako je u pitanju veliki protočni bojler koji koristite i u kuhinjske namene, onda ćete ga najverovatnije gasiti vrlo retko. Dakle, štedljvije je ipak paliti ga po potrebi, i naravno, ako već pazite na štednju, gledaćete da ga uključite u jeftinijoj tarifi.

Što se tiče produžavanja veka bojlera, kako nam objašnjava ovaj serviser, njemu je svejedno da li stalno radi ili ne, ukoliko su svi delovi u redu, jer „nije to čovek da mu treba odmor.“

1 KOMENTAR

  1. PREPORUKA!

    Bojleri sadašnje proizvodnje, i pored dobre termoizolacije, veliku količinu toplote odaje okolini, što predstavlja gubitak toplote. Za nadoknađivanje te količine toplote mora voda da se dogreje do temperature kada je predhodno grejanje završeno, a za to se utroši adekvatna količina električne energije. Još veće gubitke toplote je ako ventili na bojleru ne drže dovoljno, pa se izvesna količina zagrejane vode izgubi, a sa njom se izgubi i određena količina toplote. Prema tome, preporučujem da se bojler ne drži uključen na električnu energiju, a po mogućnosti da se uključi na napon kada je jeftinija tarifa električne energije. To je najjevtinije za džep platiše.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here