ILUSTRACIJA,foto:tekijanka

Kompanija DOO “Tekijanka“ iz Kladova, koja ima maloprodajne objekte širom Timočke krajine, je porodična firma na čelu sa Živojinom Bolbotinovićem.

Živojin i njegov sin Miloš dobitnici su plakete “Najplemenitiji podvig godine“ koju dodeljuju Večernje Novosti.

Резултат слика за ŽIVOJIN BOLBOTINOVIĆ PLAKETA PODVIG GODINE

Živojin je septembra 2014. godine bez razmišljanja  priskočio u pomoć svojim Tekijancima  na koje su se pod naletom podivljale prirode obrušile planinske bujice , klizišta i poplave. Kada je uz podršku sinova Željka i Miloša angažujući svoj , ali i brodove “Akvastar ” i “Đerdap 2 ”  započeo evakuaciju oko 400 Tekijanaca, najpre je na brod smestio svoje komšije, a tek onda na drugi svoje unuke.

-U tradicionalnoj akciji  žiri je izabrao najbolje među nama, jer je priznanje stiglo čoveku poznatom po tome da pomaže ljudima u nevolji.U tom trenutku Bolbotinović nije pomislio ni na Večernje novosti ,ni na nagradu,  ni  na slavu- kazao je prilikom dodele plakete akademik Matija Bećković, predsednik žirija 52. akcije Večernjih novosti.

Tada su Večernje novosti, između ostalog, pisale:

***Bolbotinović je sa svojim sinovima Željkom i Milošem i posadom broda „Đerdap“ sa zapovednikom Jovanom Pufićem na čelu, ne čekajući da se proglasi vanredna situacija, utovario hranu, vodu i sve što je bilo neophodno u tom trenutku meštanima, i prvi ušao u Tekiju.

– Kad sam ušao u Tekiju, zaplakao sam. Prizor je bio strašan. Ne može rečima da se opiše da moje Tekije jednostavno više nema – bile je prva reakcija Bolbotinovića na stravičnu kataklizmu koja je pogodila ovo prelepo selo.

Bolbotinovići i brodarci nisu čekali ni časa, odmah su iz ugrožene Tekije, dok su kiše neprestano lile, krenuli da evakuišu stanovništvo u Kladovo, ustupivši sve raspoložive kapacitete Hotela „Đerdap“, vlasništvo ove kompanije.

– Dao sam nalog svim svojim radnicima da svim resorima koji nam stoje na raspolaganju krenemo za Tekiju i spasavamo ljudske živote. Kada smo stigli, narod je bio uplašen, na sve strane jad i čemer. Sa gornje strane Tekije krenulo je brdo, sa donje Dunav. Ljudi nisu imali gde da idu. Iz Tekije se nigde nije moglo – priča Živojin.

Tih prvih sati tekijske drame brod „Đerdap“, kao i brodovi hotela „Akva star“ i „Đerdapa jedan“ evakuisali su skoro 400 meštana. Bolbotinoviće, rođene Tekijance, ništa nije moglo da spreči da pomažu komšijama. Čak i to što su u vreme potopa i njihova tri unuka čekala da budu evakuisana.***

Резултат слика за MILOŠ BOLBOTINOVIĆ PLAKETA PODVIG GODINE

Miloš Bolbotinović

Miloš Bolbotinović, mlađi sin Živojina, i sam otac troje dece, priznanja „Večernjih novosti“ u 51. akciji „Najplemenitiji podvig godine“. Miloš je, bez oklevanja skočio u nabujali Dunav i spasao mladog pecaroša Ljubišu Nikolića, koji je upao u reku.

Pogledajte kako se to dogodilo:

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here