Danas je SVETA PETKA TRNOVA- prepodobna mučenica Paraskeva

3

Srpska pravoslavna crkva i vernici 8. avgusta (26. avgusta po julijanskom kalendaru) proslavljaju sv. prepodobnomučenicu Paraskevu pod imenom Trnova Petka. TK Magazin čestita svima koji slave.

Sveta Petka Trnova je bila rodom iz Rima, poticala je iz hrišćanske porodice i živela je u 2. veku posle Hrista. Nakon smrti roditelja, imanje je razdelila siromašnima i zamonašila se. Zamonašivši se, propovedala je zabranjenu Hristovu veru i zato je bila optužena caru Antoninu Piju. Iscelivši i samog cara, koji se krstio, nastavila da misionari u drugim krajevima. Zbog propovedanja hrišćanske vere zatvarana je, silno je mučena i na kraju je posečena mačem, po naređenju kneza Tarasija oko 140. godine.. Njene mošti, prema svedočenju žitija, kasnije su prenete u Carigrad.

Praznik Trnove Petke spada u nepokretne, svake godine slavi se 8. avgusta. Taj dan se veoma poštuje u srpskom narodu, i ako nije zapovedni praznik (crveno slovo). Ponegde se proslavljaju i zavetine i manastirske slave. Praznikom prepodobne mučenice Paraskeve, u narodu poznatije kao Trnova Petka, završava se mali letnji “ciklus ženskih praznika”, kome pripadaju i Ognjena i Blaga Marija. Tada se izbegavaju svi teži poslovi u polju i u kući. Prema narodnom verovanju na praznik Trnove Petke ne radi se u ruke, da tokom godine ne bi trnule, žene osobito drže ovaj dan. Mnogi sv. Petku, koja je bila Rimljanka i koja se slavi u avgustu, mešaju sa sv. Petkom koja je bila Grkinja koja se slavi u oktobru, ne znajući da u kalendaru ima više svetiteljki sa ovim imenom.

3 KOMENTARA

  1. Ovo na ikoni nije Sveta Petka koja se proslavlja danas,niti je to njeno žitije,danas slavimo srpsku Svetu Petku Trnovu,a na ikoni stoji Sveta Petka Rimljanka koja je druga Svetiteljka i napisali ste njen zivot u rimu.

    • Pozdrav Jasmina, izvini zamolio bi vas ako imate mozda Ili znate po ikonima koja je koja Sveta Petka? Znam da su tri razlicite 8.8, 27.10, i u Novembru oko 12/13.
      Stvarno me zanima ako mi mozete pomoči u tome. Hvala vam puno i pozdrav

      Sinisa

  2. Koliko ja znam a rodjena sam na 8.8. na Svetu Petku Trnovu, poreklom Rimljanku, ovo na ikoni jeste ona jer se ona uvek prikazuje kako drzi u cinijici par ociju. Najbolje je jos pitati svestenika da vam jos pojasni razliku izmedju vise Svetih Petki. Pozdrav

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here