Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Jelisijevdan. Verovanje kaže da se danas ne radi u polju osim setve prosa.

Sveti Jelisej bio je starozavetni prorok koji je živeo u devetom veku pre nove ere. Priča se da ga je sv. Ilija uzeo za naslednika, pa kad se uzeo u nebo, bacio je svoj ogrtač Jeliseju da nastavi sa prorokovanjem. Proslavio se u mnogim čudesnim isceljenjima i mudrošću. Umro je u poznim godinama.

Hrišćanske priče kažu da je po čistoti i vrednoći bio ravan najvećim svecima, a po čudesnoj moći prevazilazio je svakog proroka. Razdvojio je vodu u Jordanu, gorku vodu u Jerihonu učinio pitkom, umnožio ulje u posudama siromašne udovice, drugoj ženi vaskrsao umrlog sina, sa dvadeset hlepčića nahranio je sto ljudi i još mnogo čuda izveo je na korist naroda.

Ovaj dan se smatra zavetnim za sve koji pate od bolesti očiju. Tog dana oni odlaze u crkve i manastire i malo zagrebu zid da malterom protljaju oči. Ne radi se u poljima osim setve prosa. zato se kaže: „Jeliseje proso sije, ide Vida da obiđe“. Žene iznose sve što je crveno od odeće ili tkanine da se provetri.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here