Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici danas slave dan Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan.

Dimitrije je rođen u Solunu u trećem veku naše ere, za vreme cara Maksimilijana. Ignorisao je carevo naređenje da progoni hrišćane i javno je propovedao hrišćanstvo.

Kada je car čuo da je solunski zapovednik hrišćanin, naredio je da ga bace u tamnicu gde je mučen i pogubljen.

Solunski hrišćani tajno su ga sahranili. Na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva, a Dimitrije je proglašen zaštitnikom grada Soluna.

Crkveni spisi navode da je potom sveti Dimitrije bdeo nad tim gradom i spasavao ga zemljotresa i drugih nesreća, a i danas se veruje da je čudotvorna snaga njegovih moštiju izlečila mnogobrojne bolesnike.

Ovaj datum je u crkvenom kalendaru obeležen crvenom bojom, ali na ovaj dan nije obavezan post.

Sveti Dimitrije

Foto: Youtube Printscreen

Običaji

Na današnji dan važi jedno staro verovanje: narodni običaj nalaže da se ostane kod kuće. Veruje se da onaj ko danas ne bude kod svoje kuće, cele će godine biti van nje i noćiti po tuđim konačištima.

Srbiji postoji i verovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu decu, koliko god da su pogrešila ili bezobrazna, jer će navodno onda cele godine biti nestašna. Takođe je običaj da Dimitriji imaju nadimke Mita i Mitar, zbog čega je i dan Svetog Dimitrija dobio narodni naziv Mitrovdan.

Postoji i verovanje da uoči Mitrovdana moraju da budu završeni svi veliki poslovi, naročito veliki radovi na polju i druge stvari koje se rade napolju.

Smatra se da je vreme posle Mitrovdana varljivo, odnosno da zima može svakog časa da iznenadi, pa se zato učvrstilo mišljenje da je loša sreća ako se nešto ostavi za posle velikog praznika.

Za Mitrovdan se veruje i da predskazuje kakva će biti zima. Ako je dan sunčan, navodno će zima biti blaga, sa malo izuzetno hladnih dana. Ako na Mitrovdan padne sneg, veruje se da će se zadržati sve do aprila.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here