Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju drugi dan jednog od najvećih praznika koji znamo kao Duhovi, Trojica ili Silazak Svetog Duha na Apostole.

Pedeseti dan posle Vaskrsa Gospoda našega Isusa Hrista, odn. deseti dan posle Spasovdana, naša Crkva slavi Duhove ili Svetu Trojicu.

Na taj dan apostoli su se svi zajedno okupili na jednom mestu. Odjednom je nastala huka sa neba koja je ispunila kuću u kojoj su sedeli. Plamteći jezici ispunjeni Svetim Duhom postavili su se na svakog od njih. Tako su apostoli primili Svetog Duha i počeli da govore drugim jezicima – kako im je Duh Sveti dao da govore. Narod se tuda okupljao i slušao kako govore njihovim jezikom. Svi su se divili i čudili govoreći: “Gle, zar nisu svi ovi što govore Galilejac?”

Na taj način Gospod je poslao apostole da propovedaju veru hrišćansku po celom svetu.

Tako se ispuni ono što je Isus svojim učenicima pred odlazak na nebo obećao.

Sila Svetog Duha odmah je počela da dejstvuje, jer je Petar vatrenom rečju pridobio toga dana tri hiljade ljudi za Hristovu nauku.

Silaskom Svetog Duha na apostole završeno je osnivanje crkve Hristove ili carstva Božijeg na zemlji od Gospoda Isusa Hrista. Od toga momenta crkva Hristova je počela da živi punim životom i da raste, primanjem k sebi drugih duša. Tako da se ovaj praznik smatra i “rođendanom” Crkve Hristove.

U spomen ovog važnog i znamenitog događaja, Silaska Svetog Duha na apostole i u čast Svete Trojice, Boga u tri lica, a posebno u čast Svetog Duha, slavi crkva praznik koji se zove Pedesetnica, jer se slavi u pedeseti dan posle Pashe – Vaskrsa, kada su Judeji salvili svoju Pedesetnicu. S toga ovaj praznik ima tri naziva: Trojice, Silazak Svetog Duha naapostole ( Duhovi ) i Pedesetnica.

Uvek pada u nedelju i proslavlja se tri dana u našem narodu. Tih dana mnogi gradovi i sela proslavljaju zavetine tj. kolektivne slave meštana koje su često praćene vašarima. Takođe, ovo je i krsna slava mnogih domova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here