Iako organizovani uglavnom preko društvenih mreža, protesti zbog visoke cene goriva sve su masovniji.

-Ponavljamo još jednom, ovo nije protest koji organizuje opozicija, Vatikan, CIA, Soroš ili slične bljuvotine kojim nas režim i režimski mediji zapljuskuju – ovo je protest naroda protiv pljačkaških cena benzina -tvrde protestanti.

ZAŠTO PROTEST I ŠTA SE ZAHTEVA?

Po sistemu „mic po mic“ došli smo do prosečne cene od 153,70 dinara za BMB 95, odnosno za litru dizela 163,40 dinar.  Iako se po prosečnoj ceni goriva u regionu nalazimo negde na sredini, cena dizela od 1,37 evra je među najskupljim u okruženju, a dodatno zabrinjava to što država još ništa ne čini da smanji svoje ogromno zahvatanje (akcize i porez) u ceni goriva, dok cene nafte na svetskom tržištu takođe ne pokazuju trend opadanja.

U građanskoj inicjiativi traži se da se cena goriva spusti na 120 dinara za bezolovni benzin, odnosno 110 dinara za dizel, da akciza na gorivo ne prelazi 40 odsto osnovne cene goriva (danas je i od 54 odsto), kao i da cena auto gasa ne bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.

KOJE SU CENE U OKRUŽENJU?

Kada se posmatra cena bezolovnog benzina, najskuplji plaćaju vozači u Grčkoj – 1,54 evra za litar BMB 95, sledi Hrvatska sa – 1,45 evra i Albanija – 1,42 evra. Ispred nas su i Crna Gora i Slovenija 1,41 evra odnosno 1,35 evra.

Međutim, jeftiniji benzin plaćaju vozači u Mađarskoj, Rumuniji, Makedoniji, Bugarskoj i Bosni i Hercegovini gde je raspon cene od 1,09 do 1,21 evra za litru.

Kod dizela naši vozači su u najnepovoljnijoj situaciji (1,37 evra), jer je samo u Albaniji sa 1,42 evra po litru cena nepovoljnija. Svi ostali toče jeftiniji dizel i to za 0,05 do 0,31 evra. U svemu ovome treba uzeti i životne standarde u navedenim državama i visinu njihovih prosečnih plata.

IZVORinfo
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here