Fontana vina 2017 Foto: TOON

Privode se kraju poslednje pripreme za 13. Međunarodni sajam meda i vina, koji će sutra veče biti otvoren na gradskom trgu u Negotinu, uz učešće vinara i proizvođača meda iz Srbije, Bugarske i Rumunije.

Bogati dvodnevni sadržaji okupiće brojne izlagače i goste čiji broj iz godine u godinu raste. Direktor Turističke organizacije opštine Negotin kaže da je interesovanje svih potencijalnih izlagača na Sajmu veliko, posebno proizvođača vina, koji su, primera radi, prošle godine za ocenjivanje imali prijavljeno više od stotinu uzoraka belih, roze, crvenih i desertnih vina. Uz opštinsku Turističku organizaciju ovu međunarodnu manifestaciju u saradnji organizuju Društvo pčelara „Hajduk Veljko“ i Udruženje proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla Negotinske Krajine, pod pokroviteljstvom Opštine Negotin i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Izvesno je da će  13. po redu Međunarodni sajam meda i vina okupiti više od stotinu izlagača, vinara, pčelara, proizvođača proizvoda od meda, ova privredno-turistička sajamska manifestacija imaće i svoje boginje vina, a svi posetioci imaće priliku da  se sa fontane na centralnom gradskom trgu slade vinima koja su potvrdila da je Negotinska krajina bogom dana za proizvodnju vina, kažu u Turističkoj organizaciji Negotin, ističući da će Sajam  svojom ponudom obogatiti i izlagači i proizvođači suvenira i rukotvorina kojih će biti oko 60.

Sastavni deo Sajma čini i nekoliko stručnih predavanja – o organskom pčelarstvu će govoriti dr Nebojša Nedić, a o hrani i vinu , profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu dr Aleksandar Petrović, a ovom će prilikom biti promovisan i Pčelarski bukvar pčelara iz Negotina Živojina Bogdanovića. Kako navode u TOON-u  ovogodišnji Sajam će zaokružiti bogat muzički i kulturno umetnički program, od koncerata Đorđa Davida, Ivane Selakov, novosadske La bande, Banatskih tamburaša sa glumcem Miroslavom Žužićem, do rok koncerta na kojem će se predstaviti negotinski bendovi HiWatt, Red danger, Storm, Hurleur, Alfa režim. Neće izostati ni  tradicionalni  program „Pozdrav iz Krajine“ kojim će biti predstavljano izvorno stvaralaštvo, kao ni proglašenje najboljih. U subotu veče biće dodeljena priznanja za najkvalitetnija vina,  očekuje se više od 100 uzoraka, koje će vrednovati  poznati stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Novom Sadu – docent dr Aleksandar Petrović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu (Beograd), u svojstvu predsednika, profesor dr Vladimir Puškaš sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i master inženjer tehnolog Nikolina Lisov, članovi Komisije.

 

IZVORdanas.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here