foto: pixabay

Kako sada stoje stvari, Srbija i dalje može da služi kao „otpad“ za hranu i proizvode lošijeg kvaliteta koji se uvoze iz EU, jer Ministarstvo poljoprivrede baš mnogo i ne zanima šta jedemo.

Dok u susednoj Hrvatskoj već uveliko najavljuju analizu kvaliteta naizgled istih proizvoda koji se prodaju na istočnom i zapadnom evropskom tržištu a proizvedeni su u EU, u Srbiji ovako nešto ne postoji ni u formi ideje.

 Češka i Slovačka su ovu uporednu analizu već uradile i ustanovile da je čak trećina EU proizvoda koji se prodaju kod njih lošijeg kvaliteta. Istu stvar sada radi i hrvatska Agencija za hranu, koja će proveravati kvalitet istih proizvoda kupljenih u Nemačkoj i kod njih.

Dok u susednoj Hrvatskoj već uveliko najavljuju analizu kvaliteta naizgled istih proizvoda koji se prodaju na istočnom i zapadnom evropskom tržištu a proizvedeni su u EU, u Srbiji ovako nešto ne postoji ni u formi ideje.

 Češka i Slovačka su ovu uporednu analizu već uradile i ustanovile da je čak trećina EU proizvoda koji se prodaju kod njih lošijeg kvaliteta. Istu stvar sada radi i hrvatska Agencija za hranu, koja će proveravati kvalitet istih proizvoda kupljenih u Nemačkoj i kod njih.

Srbija je možda i jednina zemlja u regionu i Evropi koja nema agenciju za bezbednost hrane. Hrvatska Agencija za hranu redovno objavljuje godišnje analize hrane. Na njihovom portalu se građani redovno obaveštavaju o rezultatima analiza. Među posednjima je informacija da se zbog prisustva teških metala sa tržišta povlači keramičko posuđe sa dečjom dekoracijom. S druge strane, ovakve i slične podatke, na portalu našeg ministarstva ne možete da vidite.

Analiza 2.000 evra

Jedinu uporednu analizu proizvoda kod nas je uradio NOPS, 2011. godine, i to na malom uzorku jer je reč o veoma skupoj analizi koja samo za recimo jedan hemijski proizvod košta i do 2.000 evra. Iako je uzorak bio mali, rezultati su bili frapantni.

– Tada smo dokazali da su kreme za lice lošije, da čokolade imaju manje kakaoa, a začini više soli nego povrća – kaže Papović.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here