Sabor Presvete Bogorodice obeležava se drugog dana Božića. Tada hrišćanska crkva odaje počast Presvetoj Bogorodici. Ovo praznovanje naziva se saborom, jer se toga dana sve sveštenstvo sa narodom okuplja da proslave Bogomajku i što se trožestveno, saborno služi u njenu čast.

Toga dana i istočni mudraci, vođeni zvezdom repaticom, došli su u Vitlejem da se poklone Gospodu.
Car Irod naredio je tada da se sva deca u Vitlajemu ubiju. Međutim, videći te namere, Bog je poslao anđela svog da se javi Josifu u snu i zapovedio mu je da sa Bogorodicom i Mladencom pobegne u Misir, što je Josif i uradio.

Došavši u Nazaret ispunile su se reči proročke: Gle, Gospod sjedeći na oblaku laku doći će u Misir.

I dan danas se u starom Kairu pokazuje pećina u kojoj je živela sveta porodica, a u selu Matarea blizu Kaira pokazuje se drvo pod kojim su se odmarali Presveta Bogorodica i Gospod Isus, ispod kojeg sada protiče čudotvorni izvor vode.

Prema srpskim običajima, tri dana oko Božića kuća se ne čisti, pogotovo metlom. U Popovom polju, domaćin kuće drugog dana daje čobaninu glavu pečenice koju ovaj nosi sa sobom na pašu. Kad čobanin pojede glavu, natakne je na jasenovu granu da je živina ne bi kljucala. U drugim krajevima glava se čuva do Vasilice ili Nove godine.

Za vreme praznika ne seku se kosti da stoka ne bi noge lomila. U U ovaj dan kada se obraćaju ljudi međusobno ili stoci, obavezno svima govore Radovane…“Pomoz Bog, Radovane“ ili „Idem isterati Radovana na pašu“.

Drugog dana Božića se obilaze prijatelji i komšije i primaju gosti u kuću.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here