foto;crna.gora.me

Koliko su pčele bile rvedne članovi Društva pčelara „Kladovo„ i ovog septembra su usmirali na 12. Izložbi meda i pčelinjih proizvoda. Iako su pčele bile mrljive, prinosi u košnicama ne zavise samo od njihovog rada već i klimatskih uslova i kvaliteta medonosnog bilja. U kladovskom kraju 2016. Nije bila godina za pčelarenje jer je imala sve odlike elementarne nepogode. Podbacio je bagrem , a ni livadska paša nije bila mnogo bolja, te se to odrazilo na prinose meda koji su znatno manji od planiranih- jednoglasna je ocena vlasnika košnica u Dunavskom priobalju.

Bez obzira na sve nedaće opština Kladovo daje podršku afirmaciji pčelarstva koje može doprineti razvoju lokalne zajednice, kazao je na otvaranju tradicionalne preiredbe Dragan Novaković, zamenik predsednika opštine Kladovo.

– To nam je jedan od prioriteta za narednu godinu. Moramo da pronađemo model kako da pomognemo vlasnicima košnica i da zajedničkim snagama damo doprinos da proizvodnja meda bude brend našeg kraja . To je zadatak svih nas i smatraću neuspehom ukoliko rešenje ne bude pozitivno- dodao je Novaković.

Sajam meda u Kladovu su oplemenili različiti sadržaji. Organizator priredbe bilo je Društvo pčelara „Kladovo „`koje okuplja 101 redovnog i pet počasnih članova sa blizu 4000 košnica. Pokrovitelj tradicionalne priredbe bila je lokalna samouprava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here