foto:negotin.rs

Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede, posetio je danas opštinu Negotin i u pratnji Vladimira Veličkovića, predsednika, Merline Selenić, člana Privremenog organa opštine Negotin i Dragana Mijucića izvršnog direktora JKP “Badnjevo”, obišao radove u Daničićevoj ulici i firmu “Monidan komerc” d.o.o u Mloševu.

Foto: negotin.rs

Prilikom obilaska radova u Daničićevoj ulici, koje zajednički finansiraju opština Negotin i ministarstvo privrede, državni sekretar Dragan Stevanović, istakao je da su i u ovoj kao i prethodnih godina izdvojena značajna sredstva za podršku u realizaciji infrastrukturnih projekata kroz program „Gradimo zajedno“ za obnovu lokalne i regionalne infrastrukture i to je program koji se godinama unazad sprovodi sa Evropskom investicionom bankom. Karakteristike programa su su da se pola sredstvava obezbeđuje iz budžeta lokalnih samouprava, druga polovina iz Ministarstva privrede.

“Ono što je za nas jako važno je da je Opština Negotin u ovoj godini pokazala visok stepen odgovornosti, angažovanja i mi nismo mogli da ne odreagujemo na činjenicu da su angažovanjem sopstvenih sredstava u 2017. godini, oko 200 miliona dinara potrošili na rekonstrukciju, sanaciju lokalne i regionalne infrastrukture. U tom kontekstu razgovarali smo i dogovorili se da i mi damo svoj doprinos u realizaciji radova u Daničićevoj ulici i sa 22 miliona dinara podržali smo projekat ukupne vrednosti 53 miliona, a lokalna samouprava je iz budžeta opredelila više od 30 miliona. Završiće se 555,80 metara puta, uradiće se zatvoreni kišni kolektori, trotoari. Za nas je to jako bitno. S jedne strane uspevamo na neki način da pomognemo opštinama da rade i završavaju svoje infrastrukturne projekte, sa druge strane, biću slobodan da kažem, pokušavamo da i mi malo kontrolišemo kako se troši novac poreskih obveznika u Negotinu, da nateramo lokalne samouprave da ulažu i troše novac u prave stvari i da to bude na korist svih građana opštine Negotin.” – istakao je Stevanović.

Foto: negotin.rs

Državni sekretar ministarstva privrede, najavio je da će već u narednoj godini, zajedničkim sredstvima lokalne samouprave i ministarstva privrede, biti uređeno još 7 ulica u Negotinu.

“Upravo zbog takvog odnosa, mi smo se sa rukovodstvom Opštine Negotin dogovorili da ćemo u narednoj godini jedan veliki, zaista kapitalan projekat podržati ovde u Negotinu, s obzirom da je opština konkurisala sa besprekornom, čistom dokumentacijom za sanaciju sedam lokalnih ulica. Ukupna vrednost projekta je 151 milion dinara. Na teret opštinskog budžeta će ići oko 88 miliona, a ostatak od šezdeset tri miliona obezbediće ministarstvo privrede i mislim da će to za vaš grad u sledećoj godini biti velika stvar. Ono na šta sam ja jako ponosan i na čemu sam u neformalnom razgovoru rekao, nismo mi zaslužni što će se to raditi već upravo ozbiljan i odgovoran pristup lokalne samouprave, rukovodstva i trošenje novca na prave i dobre stvari nas obavezuje da dajemo podršku i biće mi drago da u prvim danima građevinske sezone 2018. godine zajedno sa budućim predsednikom Opštine Veličkovićem dođem da svečano obeležimo početak radova u sedam ulica koje će se nadam se završiti u toku građevinske sezone. “

Foto: negotin.rs

Vladimir Veličković, predsednik Privremenog organa opštine Negotin izrazio je zahvalnost ministarstvu privrede na razumevanju u neophodnost rekonstrukcije ove ulice kojom će se rešiti višedecenijski problem.

“Ono što je posebno važno ne samo za meštane Daničićeve, već i okolnih ulica je da će rekonstrukcijom ove ulice biti rešen problem koji se javlja prilikom velikih padavina. Problem nije nastao u proteklih par godina već mnogo ranije. Sanacija ulice uključujući ugradnju zatvorenih kišnih kolektora imaće veliki značaj za meštane u ovom delu grada koji će konačno posle mnogo godina, dobiti novu uređenu ulicu, sa novim trotoarima. Nadam se da će biti zadovoljni, iako iz razgovora sa njima zaključujem da još uvek ne veruju da će sve biti uređeno, ali uveriće se kada radovi budu privedeni kraju iduće godine. Iza ovog kao i kapitalnog projekta uređenja sedam ulica iduće godine stali su zajedno Ministarstvo privrede i lokalna samouprava. Podrška resornog ministarstva je veoma značajna i pomoći će nam da kao odgovorni domaćini od našeg grada napravimo uređeno mesto za život rešavajući višedecenijske probleme.” – izjavio je Veličković, prilikom obilaska radova u Daničićevoj ulici.

Foto: negotin.rs

Državni sekretar ministarstva privrede obišao je i porodičnu firmu Spasoja Nedeljkovića, “Monidan Komerc” d.o.o u Miloševu. On se tom prilikom upoznao sa načinom proizvodnje, ali i plasmana roštiljskog ćumura, koji ovaj uspešni privrednik izvozi. Stevanović je ovom prilikom najavio da je 2017. godina, prva godina u deceniji preduzetništva, tokom koje će pažnja biti fokusirana ka sektoru malih i srednjih preduzeća.

“Mi, kao i prethodne dve ili tri godine, i celu narednu deceniju planiramo da nam u fokusu upravo bude sektor malih i srednjih preduzeća. Podsećamo Vas da je 2016. godina bila godina preduzetništva i da smo tada napravili jedan zamajac, pokrenuli nekoliko programa projekata kojima smo podržali ovaj sektor. Tada smo imali 33 programa i oko 18 milijardi dinara bilo je na raspolaganju sektoru malih, srednjih preduzeća i preduzetnika. To se pokazalo kao dobro i onda smo došli na ideju da 2017. godinu proglasimo prvom godinom u deceniji preduzetništva i narednih 10 godina ćemo pokušati da apsolutno sve vlade Republike Srbije u svom fokusu i kao prioritet imaju upravo pažnju fokusiranu i posvećenu sektoru malih i srednjih preduzeća. Radili smo i analize predstavljali smo ih zajedno sa Agencijom za privredne registre i upravo je u 2016. godini najveći rast u broju zaposlenih, najveći broj novootvorenih privrednih društava odnosno pravnih lica u privredi otvoren upravo u ovom sektoru. Zato nam je bitno da komuniciramo sa ovim ljudima i da gledamo šta je to u kontekstu poslovnog ambijenta, finansiranja ili bilo kakvog drugog vida podrške, šta je to što njima treba i kako da im izađemo u susret. U narednoj godini ministarstvo je opredelilo milijardu i 300 miliona dinara koje će kroz različite kreditne linije biti na raspolaganju sektoru malih, srednjih preduzeća, uz sve redovne programe Fonda za razvoj. Biće i podsticajnih odnosno bespovratnih sredstava i ja se iskreno nadam da će sva preduzeća, pa i preduzeća na teritoriji opštine Negotin, to da iskoriste. Ja ovom prilikom pozivam i naše domaćine gospodina Nedeljkovića i njegovu porodičnu firmu, da nam se obrate, ukoliko imaju bilo kakvih potreba, stojimo im na raspolaganju, apsolutno smo spremni da pratimo njihove ambicije, želju za razvoj i oni zaista za takvo čime imaju potrebe.“

Foto: negotin.rs

Porodična firma Spasoja Nedeljkovića, “Monidan Komerc” d.o.o počela je sa radom 1989. godine i iz godine u godinu povećavala svoje proizvodne i izvozne kapacitete.

“Gotovo celokupna naša proizvodnja namenjena je izvozu. U 2017. godini u Austriju, Nemačku, Švajcarsku i Sloveniju izvezli smo 5 885 tona roštiljskog ćumura. U rad firme uključeni su gotovo svi članovi moje porodice”

Ova uspešna porodična firma trenutno zapošljavamo 36 radnika, a tokom sezone i do 60.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here