Ilustracija, foto.Praktičan život
Najduži penzionerski staž u Srbiji ima učesnica Narodnooslobodilačke borbe, a penziju je zaslužila 1946. godine kao invalid, što znači da poštar na njena vrata sa penzijom dolazi već više do 70 godina.

„Prva tri penzionera koja najduže primaju penziju su iz Beograda, Šapca i Niša“, rekli su iz Fonda PIO za Novosti. U pitanju su jedan korisnik invalidske i dva porodične penzije.

Na spisku najdužih primalaca penzije je i pet korisnika rođenih početkom prošlog veka. Oni su ujedno i najstariji penzioneri u Srbiji.

Najstariji penzioner ima 108 godina, za njim je samo godinu dana mlađi, a na listi su i tri korisnika rođena 1912. godine. Međutim, njihovo vreme sticanja penzije je veoma različito.

Jedan je u penziju otišao 1991. godine, kada je uveliko bio u osmoj deceniji života. Druga dvojica su rešenje o penzionisanju dobili od 1960. do 1975. godine.

Iz PIO fonda kažu da je prosečna starost korisnika starosnih penzija 70 godina, dok korisnici invalidske penzije imaju u proseku 67 godina

Statiskika kaže i da penzije duže primaju žene nego muškarci.

Prema podacima Fonda za 2016. godinu, muškarci u starosnoj penziji uživaju 17 godina, a žene 19, dok u slučaju invalidskih muškarci penzije primaju 19, a žene 22 godine.

Duže od pola veka penzije stižu na adrese ili račune više od 400 penzionera u Srbiji.

IZVORdnevne.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here