Otac Melentije Vujić

Episkop Melentije Hilandarac bio je episkop timočki i hilandarski podvižnik, i bogoslovski pisac. Rođen je kao Ljubomir Vujić u Valjevu 1857. godine. Zamonašio se odmah posle gimnazije i dobio ime Melentije.

Bio je Episkop Timočki kao Milentije Vujić od 1891. do 1913. godine.

Резултат слика за Episkop Melentije Hilandarac

Kao timočki Vladika preosvećeni Melentije radio je više od 20 godina. Uprkos slabom zdravlju, neumorno se trudio na podizanju duhovne svesti u narodu, naročito protiv praznoverica. Osobito se trudio da poboljša duhovno, prosvetno i materijalno stanje svoga sveštenstva. Nastojao je da sveštenstvo materijalno obezbedi ukidanjem nezgodnog načina naplate svešteničke zarade, ali u tome nije uspeo. Posle 22 godina rada zatražio je umirovljenje (penzionisanje), što mu je odobreno 15. juna 1913. Godine 1913, odmah po razrešenju, odlazi na Svetu goru.

Odlazeći sa eparhije, dao je sledeću izjavu: „Odlazim sa uprave eparhije stoga što nisam bio u stanju da ispunim svoju datu reč parohijskom sveštenstvu za preuređenje njegovog materijalnog stanja. A odlazeći u Svetu goru da tamo poslužim manastiru Sv. Hilandaru, dajem svoju srpsku vladičansku reč da se neću vratiti na vladičanski položaj sve dotle dok ne čujem da je svešteničko stanje obezbeđeno na pouzdanoj materijalnoj podlozi.

Ovo su neki od njegovih mudrih saveta koje bi svako trebao da pročita:

– Ma šta uzimao da radiš, radi strpljivo, pa će ti Bog pomoći u svemu, ma šta se desilo s tobom.

 – Pazi, ne podaj se tugovanju, ne budi malodušan.

 – Budi raspoložen u svemu što činiš po volji Božijoj.

 – Ne jadikuj i ne tuguj zbog rđavih misli koje te napadaju, jer te Gospod neće zaboraviti, naročito ako budeš te misli koje te uznemiruju muški odbijao. To će ti ujedno poslužiti u duhovnom napredovanju, u čemu će ti i blagodet Božija pomoći.

 – Hrabrost i junaštvo jeste nepokolebljivost u istini i odbijanje napada neprijatelja. Ako im ti ne ustukneš, oni će ustuknuti i neće ti više dosađivati.

– I danju i noću se sećaj svojih greha i oplakuj ih.

 – Neka ti je lice vazda tugnog izgleda, da bi se u tebe uselio strah Božiji.

 – Ne misli za sebe da nešto vrediš.

 – Zavoli smernost, ona će ti pokriti sve grehe.

 – Budi ponizan kroz sve dane svog života.

 – Onoga koji je slabiji od tebe u dobrim delima, smatraj sebi ravnim, a onoga koji je tebi ravan smatraj mnogo većim od sebe.

 – Ne zavidi onome koji je u dobru napredniji od tebe. Predivno bi bilo kada bi sve ljude smatrao za veće i bolje od sebe. Tada bi sam Bog bio sa tobom.

 – Ne druži se sa gordeljivcem, već sa krotkim i blagim.

 – Budi u svemu skroman: u pokretu tela, u govoru, u odelu, u sedenju, u ustajanju, u svojoj sobi, u svemu, pred svakim i svačim.

 – Ako te hvale za tvoja dobra dela, ne raduj se tome i ne naslađuj. Skrivaj svoja dobra dela što više možeš. Ne dopuštaj nikome da ih iznosi, i potrudi se da te ljudi ne hvale.

 – Ako bi te neko osudio za neki greh koji nisi učinio, ne ljuti se, već se smiri, a Bog će te za to nagraditi.

 – Navikni svoj jezik da govori “oprosti mi”, pa će se u tebe useliti krotost i smernost.

 – Ako te neko čak i uvredi, odgovori mu sa “oprosti mi, brate”, jer ovakva smernost ruši sve đavolje zamke.

– Voli rad. Svima i svakome budi pokoran. Usta nek su ti strpljiva, pa ćeš postati krotak. Krotost i smernost privućiće na tebe oproštaj svih tvojih greha.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here