foto:N.Skenderija, srbin.info

Evropska unija zahteva od Srbije da najkasnije do kraja 2017. godine usvoji zakone koji bi LHTB osobama omogućili da usvajaju decu. ‘Gej porodični zakon’ biće uslov za nastavak pregovora sa EU.

– Poruka više zapadnih diplomata jeste da Srbija mora da iskoristi ‘dobru atmosferu’ posle gej parade i maksimalno ubrza donošenje zakona o pravu LGBT parova na usvajanje dece – prenosi sagovornik Informera iz Vlade Srbije.

Problem je, međutim, što briselski  ultimatum direktno gazi Član 62 Ustava Srbije, koji doslovce kaže da se „brak zaključuje na osnovu slobodno datog pristanka muškarca i žene pred državnim organom“.

Psiholog Zoran Milivojević ističe da usvajanje takvog zakona može izazvati burne reakcije javnosti.

– Cela ta stvar je dosta kontroverzna. Istraživanja su pokazala da su deca koju usvoje homoseksualni parovi tokom odrastanja često prolazila kroz podsmevanje i maltretiranje okoline. Za tu priču, koja može imati jako negativne posledice, jako je važan kulturni kontekst. Ne znam koliko je naše društvo spremno za to – napominje Milivojević.

I sociolog Milan Nikolić smatra da je čitava priča o pravima LGBT populacije „malo preterana“.

– Ima daleko značajnijih socijalnih i ekonomskih problema u ovom društvu od toga hoće li se istopolnim partnerima dozvoliti da usvajaju decu. O ovome se priča zato što postoji jak gej lobi, koji takve teme postavlja kao prioritet, iako one to nikako nisu. Gejevima nisu ugrožena ljudska prava u meri koliko se o tome govori. Pritom, imaju svoje ljude u vrhu sistema… – zaključuje Nikolić.

Dolče i Gabana protiv ‘gej usvajanja dece’

Najpoznatiji gej par na svetu modni kreatori Domeniko Dolče i Stefano Gabana žestoko su se usprotivili tome da LGBT osobe usvajaju decu. Oni su u martu 2015. izjavili da prihvataju jedino „tradicionalno shvatanje porodice“.

– Rađaju te majka i otac, ili bi bar tako trebalo da bude – rekao je Dolče, na šta se nadovezao Gabana:

– Porodica nije modni krik, u njoj postoji neobjašnjiv osećaj pripadnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here