Želite da izgubite želju za hot dogovima? Dovoljno je da posetite fabriku viršli, jer se radi o jednom vrlo neprijatnom poslu.

Naučno je potvrđeno da konzumacija ove hrane povećava rizik od dobijanja raka creva.

– Kad bi se jelo manje od 70 grama mesnih prerađevina nedeljno (dve viršle), bilo bi 4.000 manje obolelih godišnje – tvrdi dr Rejčel Tomson iz Svetskog fonda za istraživanje raka.

Šta ulazi u sastav viršli, pa ih čini tako opasnim?

MESO

Tradicionalne viršle se sastoje od svinjskih otpadaka – delova koji ostanu nakon što se izdvoji meso za kotlete, slaninu i šunku – u mešavini sa pilećim ili ćurećim ostacima. Meso se zatim izmelje u pastu i pomeša sa vodom, konzervansima, poboljšivačima ukusa i bojama.

VODA

Voda se dodaje u meso kako bi mu se poboljšala konzistentnost, pa se onda smesa pod pritiskom pakuje u tube i kuva. U meso se zarad boljeg dodaje i skrob, najčešće krompirov, koju hot dogu daje bolji volumen.

SO

Viršle sadrže oko dva odsto soli, dakle, spadaju u visoko-slanu hranu, koja povećava krvni pritisak, opasnost od moždanog i srčanog udara. Deca od četiri do šest godina ne smeju uzeti više od tri grama soli dnevno, a mlađoj od tri je dozvoljeno maksimalno dva grama. Jedna viršla sadrži i do 0,6 grama soli.

MLEČNI PROTEIN

Mlečni proteini u prahu dodaju se u meso da bi smesa bila bolje povezana. Nisu opasni po zdravlje.

E250 – SODIJUM-NITRIT

Dodaje se viršlama da ne bi menjale boju. Izuzetno povećava rizik za dobijanje raka creva i stomaka.

AROME

Za poboljšanje ukusa se u proizvodnji viršli koriste razni začini. Kompanije nisu dužne da javnosti objave koje tačno arome koriste.

E451 – POTASIJUM I SODIJUM TRIFOSFAT

Ovo su veštačke bezbojne soli koje služe kao stabilizatori i emulzije. One viršlama daju postojanu teksturu i omogućavaju lako mešanje ulja i masti sa vodom. Nije poznato izazivaju li efekte štetne po zdravlje.

E452 – POLIFOSFATI

Čest aditiv u hrani. Takođe služi kao stabilizator i emulzija i nije štetan po zdravlje.

E301 – SODIJUM ASKORBAT

Vrsta vitamina C, antioksidant, pomaže mesu da zadrži crvenu boju. U niskim dozama, ne izaziva probleme, ali kada se prekomereno uzima, izaziva iritacije na koži.

E120 – KARMIN – DOBIJEN OD KUVANIH BUBA!

Karmin je drugi naziv za crvenu boju koja se koristi pri pravljenju viršli. Nije štetan po zdravlje. Pravi se od insekata – oklopi malih buba se kuvaju u amonijaku ili sodijum karbonatu i tako se izdvaja boja.

E160c – EKSTRAKT PAPRIKE

Prirodna boja koja se korisi. Dodaje se i u sireve, sok od pomorandže, soseve, slatkiše…

Posoti uverenje da se u viršle melju cele životinje što pokazuje ovaj snimak:

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here