Evo koja zanimanja imaju najveće plate u Srbiji

0
foto: pixabay

Menadžeri i savetnici definitivno su najplaćenija zanimanja u Srbiji. Za njima slede piloti i rudari, koji mesečno primaju tri i po prosečne plate.

Reč je o najnovijim podacima za zarade u junu Republičkog zavoda za statistiku i to bez poreza i doprinosa i, naravno, bonusa.

Najveće zarade, svakako imaju menadžeri. Njihov mesečni konto u junu bio je 155.327 dinara, što je san svakog radnika sa prosečnim primanjim

Lepo plaćen, ali vrlo odgovoran posao imaju piloti. Velika odgovornost, smatraju mnogi, utiče i da plata bude velika. Prosečna zarada angažovanih na poslovima vazdušnog saobraćaja bila je 155.215 dinara.

Treći na poziciji najvećih plata su rudari, koji su u junu primili 147.153 dinara. Visok rizik koji nosi ovaj posao svakoko mora da se nadomesti i velikom platom. Na cenu rada svakako utiče i to što nema dovoljno onih koji bi da silaze u jamu sa opremom i starom mehanizacijom.

U većini slučajeva srpski rudari ručno buše ili miniraju i rade u mnogo gorim uslovima nego njihove kolege u savremenim evropskim rudnicima.

U mnogo finiji, a jednako dobro plaćen posao, spada računarsko programiranje. Prosečna zarada programera i IT inženjera bila je 147.106 dinara, što je više nego duplo iznad republičkog proseka. Njihove plate drastično rastu zato što ih i dalje nema dovoljno. I interesovanje za ovom vrstom posla raste, ali su potrebe tržišta ogromne.

Dobar deo naših domaćih i stranih kompanija na tržištu Srbije stalno imaju otvorene konkurse za IT zanimanja i oni često posao nađu još tokom studiranja.

I marketing stručnjci dobro zarađuju, mada je u poslednje vreme zasićeno tržište ovom profesijom. Njihovo mesečan konto u junu bio je 127.042 dinara.

Na šestom i osmom mestu po visini zarada su zaposleni u naftnoj industriji. Oni u Srbiji jedva prelaze stotinak hiljada dinara, ali masovno odlaze u arapske zemlje gde dobijaju i po tri-četiri puta više za mesec dana rada.

Sa prosečnim zaradama od 102.879 dinara, angažovani uproizvodnji duvanskih proizvoda nalaze se tik iza naftne industrije. Da li će i planirane zabrane pušenja ugroziti zarade u ovom sektoru, ostaje da se vidi.

To što su u prvih deset najbolje plaćenih zanimanja našli ifarmaceuti, ne čudi, jer je industrija lekova jedna od najbogatijih. Oni koji rade u proizvodnji medikamenata primaju 97.618 dinara.

A, gde su tajkuni?

Na ovoj listi nema tajkuna i vlasnika kompanija u Srbiji, a razlog je to što oni zapravo sebi isplaćuju malu zaradu, na koju inače plaćaju 70 odsto poreza i doprinosa državi. Velike pare podiže kao dividendu, na koju plaća svega 15 odsto poreza. Tako ispada da imaju manje zarade od svojih zaposlenih.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here