Evo koju hranu treba, a koju ne treba čuvati u frižideru

0
foto: pixabay

Frižideri su nam danas prepuni hrane koja bi mogla da se čuva i u kredencu. Ljudi su u prošlosti čuvali puter, jaja i soseve u ostavi, i nisu se razboljevali. Zašto onda insistiramo da te namirnice danas držimo na niskim temperaturama, pita se BBC.

Jedan britanski lanac supermarketa počeo je da drži kečap i na rafovima i u frižiderima, kako bi udovoljio svim kupcima nakon što je anketa koju su sproveli na 2.600 ispitanika pokazala da 54 odsto ljudi smatra da kečap treba držati u kredencu, a 46 odsto u frižideru. Potom se na društvenim mrežama razvila oštra debata onih koji vole rashlađen kečap i onih koji ga čuvaju na sobnoj temperaturi.

Koja od dve struje je u pravu pokušali su da saznaju od istoričarke ishrane Poli Rasel koja za BBC ističe da je današnja opsednutost rashlađivanjem hrane „bizarna“. Kako kaže, mnogi popularni brendovi kečapa i ostalih soseva postojali su i pre nego što su domaćinstva u Britaniji posedovala frižider.

Oni (sosevi) su bili potpuni spasioci za domaćice – dodavali su ukus jelima koja su bila bljutava i monotona„, objašnjava dr Rasel i ističe da njihovi nivoi kiselosti, soli i šećara pokazuju da ih je mikrobiološki potpuno bezbedno čuvati na sobnoj temperaturi, i da to važi i dan danas.

Upozorava da danas postoji povećan strah u vezi sa bezbednošću hrane, zbog čega često u frižider trpamo hranu kojoj tamo nije mesto.

BBC je napravio i listu namirnica u vezi sa kojima postoji dilema čuvati je u frižideru ili ne:

Kečap: Može da promeni ukus ili boju ukoliko ga čuvate u kredencu, ali kiselost sosa ostaće takva da je bezbedan za jelo.
Paradajz: Ukoliko ga čuvate na 5˚C to može uticati na njegov ukus time što će se smanjiti aktivnost gena koji proizvode enzime.
Banane: Trajaće duže u frižideru, ali ih prvo treba ostaviti napolju da sazru.
Jaja: Ipak je bolje držati ih u drižideru jer će tako biti na stalno istoj temperaturi.
Kuvana jela: Ostavite ih dva sata napolju da se ohlade, pa ih stavite u frižider, ali ih pojedite u roku od dva dana.
Hleb: Brže će se osušiti i postati ustajao u frižideru, ali možete da ga zamrznete.
Luk i krompir: Hladan i mračan kredenac je najbolje mesto za njih.
Puter: Držite ga u frižideru, naročito ako je neslan. Ipak, može da opstane na sobnoj temperaturi dan ili dva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here