Iako je danas prilično oštećena, iza ove kapele stoji interesantna priča o porodici Minh, nekadašnjim vlasnicima rudnika Rtanj.

Ova prelepa kapela na vrhu Rtnja podignuta je 1935. i decenijama je dominirala istočnom Srbijom, što čini i danas iako je početkom devedestih znatno oštećena. Iza ove kapele stoji interesantna priča o porodici Minh, nekadašnjim vlasnicima rudnika Rtanj.

Porodica Minh je na ove prostore došla iz Moravske u drugoj polovini 19. veka.

Samuilo Minh otvara modernu fabriku tekstila u Paraćinu koja je uspešno poslovala. On počinje da se interesuje za rudarstvo, dolazi na Rtanj i već 1902. otvara rudnik Rtanj a ubrzo gradi i prateće objekte neophodne za funkcionisanje rudnika.

Posle smrti Samuila rukovođenje rudnikom preuzimaju sinovi na čelu sa Julijusom Minhom, najstarijim sinom koji je bio oženjen Gretom, Austrijankom jevrejskog porekla.

Porodica Minh je posvetila dosta pažnje razvoju naselja Rtanj kao i poboljšanju standarda života rudara tako da naselje dobija privatnu školu za decu rudara, komforne stanove za rudare ali i ambulantu, bioskop i kafanu. Porodica je pomogla izgradnju škola u selima Mirovo i Rujište odakle je i bilo najviše rudara.

Porodica Minh je u samom naselju podigla park površine oko 40 hektara sa oko 150 vrsta drveća rastinja i drugog cveća. Ono što je interesantno je da je pored koloseka kojima je prolazio ugalj posađeno oko 3200 ruža tako da se od svih ruža nije video ugalj. Park je imao i vrtlara Bogoljuba Vidojevića koji je vodio računa o parku, biljkama i stazama u parku.

Porodica Minh je pridavala veliku pažnju i sportu tako da je 1935. izgradila Sokolski dom.

kapela na vrhu rtnja

Pod nerazjašnjenim okolnostima Julijus Minh je 1931. u svom stanu u Beogradu izvršio samoubistvo. Kao mogući razlog samoubistva pominje se nemogućnost ispunjenja obećanja prema radnicima rudnika. Rukovođenje rudnikom preuzimaju njegova supruga Greta i braća Adolf i Aleksandar.

O tome koliko je velika ljubav Grete prema Juliusu bila govori i poduhvat koji ona zajedno sa njegovom braćom preduzima nakon njegovog samoubistva. Kao sećanje na njega Greta podiže kapelu na vrhu Rtnja, jedinstven spomenik na ovim prostorima.

U izgradnji kapele učestvovali su mahom radnici rudnika, a crkvica odnosno kapela posvećena Svetom Djorđu osvećena je 1936. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here