Na udaru zaposleni i hronični bolesnici!

Već znate da smo dobili jedan dodatan sat za spavanje, u noći između subote i nedelje, i to u tri sata ujutru, kada smo vreme vratili na dva!

Neispavanost, neraspoloženje, umor, sve su to simptomi koji se mogu javiti usled promeranja vremena, odnosno prelaska na zimskog računanja, kada se kazaljka pomera za jedan sat unazad. Ovo su neki od problema koje možete da primetite u narednom periodu.

Noćas smo pomerili sat!

Naravno, radi se o prelasku sa letnjeg računanja vremena na zimsko, kada smo kazaljke satova prethodne noći pomerili za sat unazad. Posledice toga su brojne – bićemo u mraku već u pet po podne, a telo i psiha će se i do 20 dana navikavati na novi bioritam. Lekari upozoravaju da će dodavanja tog sata 30. oktobru osetiti oboleli od depresije, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, ali i zdravi ljudi, jer pomeranje sata remeti normalni biološki ciklus organizma.

Prim. dr Nevenka Dimitrijević iz Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva (SLD) kaže za „Alo!” da će, osim opisanih promena, pomeranje sata najviše osetiti zaposleni, mada u manjoj meri nego kada se prelazi sa zimskog na letnje računanje vremena, kada se sat pomera unapred.

– Prelazak na zimsko računanje vremena lakša je varijanta za organizam. Duže spavamo. Zaposoleni ljudi moraće da se prilagode novoj satnici budnog stanja. Najgora posledica je pospanost. Svi hronočni bolesnici, naravno, treba da uzimaju redovnu svoju propisanu terpiju, a ako osete tegobe, neka posete svoje lekare – navela je ona.

Tako će nam biti sve do poslednjeg vikenda u martu 2018. godine, kada ćemo preći na letnje računanje vremena.

IZVORalo.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here