Akcize na gorivo, tečni naftni gas, alkoholna pića, pivo i kafu od juče su uvećane za rast cena na malo u 2016. godini, odnosno za 1,6 odsto.

Foto: RAS / RAS Srbija

„Trgovci će brzo podići cene goriva“

Ova korekcija je definisana Zakonom o akcizama, gde je predviđeno da se visina akciza usklađuje sa rastom cena na malo u prethodnoj godini i to se po pravilu radi u februaru, nakon što Republički zavod za statistiku objavi zvanične podatke. Po pravilu se nakon toga i uvećavaju i cene, jer proizvođači teret koji im nameće država ne žele da trpe pa ga prebacuju na grbaču potrošača.

Po mišljenju Nebojše Atanackovića iz AD „Nafta“, to bi i sada moglo da se desi, bar kada je reč o naftnim derivatima.

– Mislim da će usklađivanje visine akcize sa rastom cena na malo sigurno usloviti i skok cena goriva. To je uobičajeno, jer što bi se naftaši odricali zarade u korist države. Svaki ovakav namet države prebije se na teret potrošača. Drugim rečima, ako je akciza na bezolovni benzin uvećana za dinar, naftaši će podići cenu za taj iznos. Uostalom, to je stvar svakog pojedinačnog prodavca naftnih derivata pošto cene nisu centralizovane, tako da imate situaciju da isti trgovac ima više cene svog proizvoda na autoputu nego u nekom gradu u, na primer, istočnoj Srbiji. Može se i sada desiti da na tim svojim pumpama gde je promet veći cenu uveća i više od onog iznosa za koji je skočila akciza kako bi nadoknadio mogući pad prometa na pumpama u nerazvijenim delovima Srbije. Mislim da zbog državnih nameta trgovci neće da idu u minus i ubeđen sam da će vrlo brzo podići cene goriva – kaže Atanacković za „Blic“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here