foto:ekapija

Firme iz Kladova, Shipyard Kladovo i Đerdap Usluge, dobile su posao izgradnje dva pontona u Beogradu za 43,1 milion dinara sa PDV-om.

U odluci o dodeli ugovora objavljenoj na Portalu javni nabavki, Sekretarijat za privredu navodi da su ove kompanije bile jedini ponuđači u postupku javne nabavke radova.

Podsećamo, Grad je krajem maja doneo odluku o izgradnji dva gradska pontona, da bi u septembru raspisao tender za izgradnju dva pontona-pristaništa za brodove sa ciljem, kako su naveli, daljeg razvoja nautičkog turizma.

„Nautički turizam ne podrazumeva samo velike putničke brodove, već i rečne jahte, kako stranih turista, tako i sve veći korpus domaćih [turista]“, precizirao je Sekretarijat za privredu u konkursnoj dokumentaciji.

Jedno od novih gradskih pristaništa će se nalaziti na levoj obali Save, u novobeogradskom Bloku 45, dok je izgradnja drugog predviđena na desnoj obali Dunava, u gročanskom naselju Vinča. Radovi će se izvoditi po idejnom projektu koji je izradio novosadski AXIS građevinski biro.

Rok za završetak radova je 60 dana od započinjanja izgradnje. Uslovi konkursa, između ostalog, predviđaju i da je ponuđač do sada uspešno isporučio barem tri objekta iste ili slične namene vrednosti ne manje od 72 miliona dinara.

U konkursnoj dokumentaciji nevedeno je da je Beograd već o svom trošku uredio, očistio i betonirao dve lokacije predviđene za postavljanje pontona, kao i da je obezbedio priključak za vodu i struju za buduće objekte.

Republička Agencija za upravljanje lukama procenjuje da bi broj nautičkih turista u Srbiji do 2025. godine mogao da se uveća na preko 100.000 godišnje.

IZVORekapija
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here