Presuda Međunarodnog arbitražnog suda protiv države

Sud je doneo odluku da je država Srbija od grčkog Mitilineosa praktično konfiskovala potraživanja prema RTB Boru, jer je više od 10 godina držala RTB Bor u restrukturiranju, zakonom zabranivši poveriocima da se naplate dok taj proces traje.

Srbija će morati da plati 40 miliona dolara grčkoj firmi Mitilineos (Mytilineos) zato što joj je onemogućila da naplati potraživanja koja je imala prema RTB Boru, presudio je Međunarodni arbitražni sud prošle nedelje.

Piše: M. Radenković

Mitilineos, koji je sarađivao sa RTB Bor još od 1990-ih godina, pokrenuo je spor protiv Srbije 2013. godine, navodeći da je procesom restrukturiranja u Rudarsko-topioničarskom basenu zaštitila ovo preduzeće od poverilaca i naplate zaostalih dugova. Odluka Međunarodnog arbitražnog suda je obavezujuća, a Srbija ima rok od 15 dana da isplati odštetu.

Kako za Danas objašnjava advokatica Tijana Kojović iz kancelarije BDK advokati, koja je bila deo tima koji je zastupao Mitilineos, RTB Bor je dug napravio prema Grcima krajem 1990-ih godina, a država Srbija je postupkom restrukturiranja, koji se protegao na preko deset godina, oduzela mogućnost Mitilineosu da naplati svoja potraživanja.

– Postojali su ugovori sa RTB Borom iz 1998. godine po kojima je Bor, između ostalog, bio dužan da preradi 4.000 tona koncentrata u katode i isporuči metal Mitilineosu, što nije učinio. Takođe, Bor je ostao dužan i oko 19 miliona dolara grčkoj kompaniji na ime zajma. Međutim, Mitilineos ta potraživanja nije mogao da naplati jer je RTB Bor od 2004. godine bio zaštićen moratorijumom. Suština ove odluke, koja je protiv Srbije a ne Bora, jeste u tome da je Srbija, time što je sukcesivno produžavala moratorijum po Zakonu o privatizaciji tako da je on na kraju trajao preko deset godina, indirektno izvršila eksproprijaciju potraživanja Mitilineosa, odnosno oduzela mogućnost kompaniji da naplati svoja potraživanja – kaže Kojović.

Sagovornica Danasa objašnjava da je Mitilineos prethodno pokrenuo postupak pred Arbitražnim sudom 2004. godine po istoj osnovi, a da je presudom iz 2006. utvrđeno da u tom trenutku restrukturiranje još uvek nije trajalo toliko dugo da bi se moglo smatrati da je povređeno pravo investitora da naplati svoje dugove.

– Presudom iz 2006. godine Sud je zapravo rekao da ako se Bor ne privatizuje u neko dogledno vreme, moratorijum može postati faktička eksproprijacija. I na osnovu toga je pokrenuta nova arbitraža 2013 – kaže Kojović, dodajući da ne postoji mogućnost žalbe na odluku Međunarodnog arbitražnog suda, kao i da je Srbija dužna da dosuđenih 40 miliona dolara isplati bez odlaganja.

 U finansijskom izveštaju Mitilineosa za 2017. vidi se da je kompanija pred sudom potraživala skoro 100 miliona dolara, uključujući kamatu i troškove.

 

 

IZVORdanas.rs
PODELI

2 KOMENTARA

  1. AKO NE UME NAROD DA NAPLATI; ONDA NEKA PLATI!

    U RTB Bor napravljene su previše grešaka, a niko ne snosi konsekvence. Predsednik je ohrabrio rudare Majdanpeka i pohvalio ih za svoj bespregoran trud i rad. Za loše stanje u RTB Bor krivicu snose, po rečima ΛV, najveću odgovornost snose predhodne vlade i tadašnji menadžmenti. Možda iz neobaveštenosti, nije pomenuo sadašnjeg čelnika RTB Bor, Spaskovskog, koji stajao cik uz njega. Naime, Spaskovski je bio director RBN (Rudnik bakra i nemetala Bor) do 2000. godine i ujedno član menadžmenta RTB Bor i imao i te kako uticaje na poslovanje i budućnost Kombinata bakra. Takođe, ako je sada zadovoljavajuća cena bakra na LME od 6.700 $/t, što ne pomene ΛV da je u vreme gazdovanja Spaskovskog 2009. godine cena bakra bila neverovatnih 10.140 $/t, a šta je uradio njegov pulen Sosa, gurao RTB Bor u ambis, iz koga još se nije izvukao, profit izostao, gubici su nagomilani i znane i neznane. Juče je puklo kao grom iz vedrog neba za dugovanja RTB Bor prema grčkoj firmi Mitilineos oko 40 miliona dolara, a da niko nije znao ili mudro ćutao. Treba očekivati i obelodanjenje dugovanje jednoj nemačkoj firmi (mislim da je Debis), takođe velika cifra. Za RTB Bor zainteresovani su kinezi, a ta želja traje nekoliko godina. Ko koga, ovde, zamajava? Kako stoje stvari, ljudi će urinirati na informacijama političara. Da li ΛV zna šta znači veća plata i penzije no ikada, kada sam počinjao karijeru devedesetih primao sam sadašnjih 2.500 € platu, sada ni 500 evra, šta lupa? Ovakvu glupost i paranojik ne bi izrekao. Ako umela država da izbriše milijardu evra dugovanja RTB Bor, ovih 40 miliona evra neka plati, a čelnik RTB Bora neka se šepuri sa uspesima i profitima. Iskusan, već dve decenije najuspešnije vlada koliko može RBN-om i RTB Bor-om

  2. KLACKALICA RTB BOR: DUGUJE NE DUGUJE?!

    Samo što su po UPPR-u otpisana gro dugovanja RTB Bor od strane države, prošle godine i počeše neosnovane hvalospeve čelnika RTB Bor, a pri tome ΛV, kao premijer i šef Spaskovskom, kako on voli da kaže, nedavno je izneo da RTB Bor duguje vise od milijarde evra. Duguje se za utrošenu električnu energiju 8,5 milijarde rds (izvor: EPS), rudarska renta se ne plaća, mada lažovne informacije čelnika RTB Bor kažu da je stanje bajkovito. Osim dugovanja Mitilineosu (17 miliona dolara i 4.000 tona bakra, koji je tada vredeo ispod 2.000 $/t, a sada 6.873 $/t) Glenkoru, duguje se ogromna količina novca nemačkoj firmi Debis za isporučivani koncentrat bakra, a plaćanje je izostalo. Stanje je još tamnije, a o tome bi trebalo da progovore tadašnji generalni direktor RTB Bor, i B. Spaskovski, aktuelni generalni direktor RTB Bor i uzdanica SNS, a tada jedan od članova menadžmenta, i to kao direktor Rudnika bakra i nemetala RBN Bor do 2000. godine i strastveni pobornik SPS i junak i hitri preletačević iz partije u stranke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here