Greške koje usporavaju metabolizam

0
foto: pixabay

Normalno funkcionisanje metabolizma nije važno samo ako želite da smršate, već je bitno i za opšte zdravlje. Evo koje greške treba da izbegavate, da metabolizam ne bi usporio.

Ne pijete kafu
Ne kažemo da treba da se „nalivate“ kafom, ali mala doza kofeina može da ubrza metabolizam za 15 odsto i stimuliše nervni sistem, kaže dr Marisa Mur.
Doručkujete žitarice
Pametno je što doručkujete jer su redovni obroci važni za normalno funkcionisanje metabolizma. Ipak, ako doručkujete žitarice, pametno je da dodate malo proteina jer je organizmu potrebno više energije da svari nego ugljene hidrate, što je dobro za mišićnu masu.
Ne jedete posle treninga
Vežbanje iscrpljuje mišiće, a hranljive namirnice unete sat vremena nakon treninga će pomoći da se mišići oporave, što je od ključne važnosti za izgradnju mišićne mase.
Neredovno spavate
Preko nedelje ustajete svako jutro u isto vreme, a onda za vikend date sebi malo oduška? Ako samo jedan dan „iskočite“ iz rutine kada je o spavanju reč, narušićete ritam organizma, čime se usporava metabolizam.
Ne pijete dovoljno vode
Metabolizam je „zbir“ svih procesa u organizmu – varenja, mišićne kontrakcije, eliminacije „viška“, odnosno telesnog „otpada“… Voda igra važnu ulogu u svim tim procesima, pa ako ne unosite dovoljno ove tečnosti, metabolizam će usporiti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here