foto:pixabay.com

Kečap se pravi bez paradajza, a bube jedemo svaki dan! Samo što to skoro niko ne zna!

Ukoliko pročitate sastav na pakovanju gumenih bombona, uglavnom ćete videti da su napravljene od pirinčanog ili kukuruznog sirupa i šećera. Ipak, osnova gumenih bombona je želatin.

Osim želatina, boja i drugih sastojaka, gumene voćne bombone sadrže karnauba vosak (E903), koji je napravljen od palminog lišća. Taj isti vosak se koristi za poliranje automobila, nameštaja, a koristi se i u kozmetičkoj industriji.

Prave hranljive vrednosti u gumenim bombonama nema. U njima se nalaze samo prazne kalorije šećera i belančevine iz želatina.

Želatin se industrijski proizvodi od otpadaka iz mesne industrije, poput kože, kostiju i papaka, uglavnom krava i svinja.

 

FOTO: PIXABAY.COM

 

IZVORespreso.rs
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here