Sve je češći trend mladih u Srbiji da 14. februara proslavlja Dan zaljubljenih, iako se zna da se tog datuma po pravoslavnom kalendaru obeležava sveti Trifun.

Ono što ne znaju mnogi koji radije hrle za tuđim praznicima, a od svog nasleđa i tradicije beže, jeste da se i sveti Trifun obeležava kao dan u kom se slavi ljubav. Evo i kako!

Osim što se smatra zaštitnikom vinogradara i čuvarem useva od nepogoda i štetočina, sveti Trifun je i zaštitnik iskrene ljubavi svih hrišćana. Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna obeležava 14. februara po novom, odnosno 1. februara po starom kalendaru. Proslavlja se kao „Dan Ljubavi i Vina”.

Običaj je, zato, da se na ovaj dan iskazuje ljubav nekim gestom onoj osobi do koje nam je u životu stalo.

sveti trifun

Ako planirate da dan posvetite voljenoj osobi tj. partneru, bilo bi idealno da ga obeležite uz neko vino i tako ujedno proslavite našeg zaštitnika vina i vinograda.

Sveti mučenik Trifun

Rođen u selu Kampsadi u Frigiji od siromašnih roditelja. U detinjstvu čuvao guske. I još od detinjstva na njemu je bila velika blagodat Božja, te je mogao isceljivati bolesti na ljudima i na stoci, i izgoniti zle duhove.

Резултат слика за SVETI TRIFUN

U to vreme zavlada Rimskim carstvom car Gordijan, čija ćerka Gordijana siđe s uma, i time baci svoga oca u veliku žalost. Svi lekari ne mogahu ludoj Gordijani ništa pomoći. Tada zli duh iz lude devojke progovori i reče da njega niko ne može isterati osim Trifuna. Posle mnogih Trifuna iz carstva bude i ovaj mladi Trifun pozvat po Božjem Promislu. On bi doveden u Rim gde isceli carevu ćerku.Car mu podari mnoge darove, koje Trifun pri povratku sve razdeli siromasima. U svom selu produži ovaj sveti mladić čuvati guske i moliti se Bogu.

Kada se zacari hristoborni Dekije, sveti Trifun bi istjazavan i ljuto mučen za Hrista. No on podnese sva mučenja s radošću velikom, govoreći: „O kad bih se mogao udostojiti, da ognjem i mukama skončam za ime Isusa Hrista Gospoda i Boga moga!“ Sve muke ništa mu ne naškodiše, i mučitelji ga osudiše najzad na posečenje mačem. Pred smrt Trifun se pomoli Bogu i predade dušu svoju Tvorcu svome 250. godine.

Tropar (glas 1):

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here