foto: Radio televizija Bor

Holding IHP Prahovo AD u stečaju prodaje pokretnu imovinu javnim nadmetanjem i to zalihe materijala i delova i automobil.

Početna cena je 904.857 dinara, a dostavljanje ponuda moguće je do 25. jula 2019. godine.
Javno nadmetanje održaće se 1. avgusta 2019. godine.
Opširnije o tenderu pogledajte OVDE.
NEKADA GIGANT INDUSTRIJE

Pre mnogo decenija snimljen je ovaj kratki film.

Pogledajte sniam i tekst ispod njega:

Kratki dokumentarni film iz 1975.godine u produkciji ondašnjeg „Bakar Filma“ iz Bora o nekadašnjem krajinskom privrednom „gigantu“ iz Prahova kod Negotina. Film je snimljen povodom jubileja petnajstogodišnjice osnivanja ove fabrike.

Industrija hemijskih proizvoda Prahovo nalazi se u Istočnoj Srbiji na tromeđi Rumunije, Bugarske i Srbije, udaljena 10 km od grada Negotina u neposrednoj blizini sela Prahova i na samoj obali reke Dunav.

IHP Prahovo je osnovano 1960. godine kao Fabrika superfosfata, tj. kao nastavak tehnološkog lanca metalurškog kompleksa Basen-Bor. Povećanje proizvodnje bakra u RTB Bor (dobijanje H2SO4) i zahtevi poljoprivrede, kao i povoljan položaj sa mogućnošću rečnog transporta, bile su osnova za proširenje kapaciteta i proizvodnog asortimana IHP Prahovo.

Godine 1967. započela je II faza, a 1978. godine III faza razvoja. IHP Elixir Prahovo je tako od proizvođača superfosfata postao simbol razvijene hemijske industrije i svrstao se u red najvećih proizvođača i prerađivača fosforne komponente u Evropi.

U kriznim devedesetim godinama fabrika gotovo da prestaje sa radom,radnici su na prinudnom odmoru a IHP Prahovo proizvodnju smanjuje na minimum.Fabrika u novi vek ulazi sa velikim gubitcima i stečajem a zatim sledi loša, pljačkaška privatizacija… Danas se ova firma nalazi u sastavu Elixir grupe i pokušava da se vrati na stare staze iz najboljih dana svog poslovanja u vreme kada se snimao ovaj film…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here