ISKORISTI ŠANSU: Nemci traže 700.000 radnika, evo kolike plate nude!

0
foto: pixabay

Prema najnovijim podacima, u Nemačkoj trenutno ima čak 691.000 slobodnih radnih mesta u raznim profesijama, a posebno su traženi radnici sa Balkana!

Nemačkoj su trenutno najpotrebniji radnici u socijalnoj zaštiti, maloprodaji i pripremi i dostavi hrane, kao i građevinskoj industriji.
Da nemački poslodavci traže radnike iz Srbije, kao i sa čitavog prostora bivše Jugoslavije, potvrđuje za naš list Kadrija Mehmedović, predsednik udruženja povratnika „Reintegracije“.

– Nemački poslodavci su skloni da više plate ljude iz Srbije i iz regiona. Najtraženiji su građevinski radnici, koji su plaćeni između 1.800 i 2.300 evra mesečno bruto. Dakle, za molere, fasadere, keramičare, tesare, zidare i pomoćne radnike na građevini minimalna bruto satnica ide do 12,5 evra. Za radnike u maloprodaji i u ugostiteljstvu, kao što su kuvari, pekari, pica-majstori, prodavci u radnjama i kioscima brze hrane, minimalna satnica je devet evra, tako da radnici na ovim poslovima zarađuju u proseku 1.500 evra mesečno bruto – kaže on.

Nemci takođe, dodaje naš sagovornik, traže negovatelje, medicinske sestre, medicinske tehničare, lekare… Plate lekara se kreću između 3.000 i 4.000 evra mesečno bruto, a nega lica se plaća u proseku 1.900 evra. U Nemačkoj su sada uveli značajnu novinu, pa se negom starijih lica mogu baviti radnici nemedicinske struke, s tim što moraju proći obuku od tri meseca u bolnici ili zdravstvenim centrima kod nas, koju bi zatim u Nemačkoj nastavili u trajanju od šest meseci, i naravno potreban je B1 nivo poznavanja jezika, za šta je dovoljno šest meseci učenja. Sada neko sa srednjom školom može da prođe obuku i radi ako želi.

Zanimanje- Plata (bruto)

Lekar specijalista 3.000-4.000
Negovatelji 1.900-2.000
Moleri 1.800-2.300
Fasaderi 1.800-2.300
Keramičari 1.800-2.300
Tesari 2.000
Kuvari 1.500
Prodavci 1.500

Do posla u Nemačkoj u tri koraka!

1. Posao tražite preko službe za zapošljavanje stranaca u Nemačkoj ili praćenjem konkursa koje objavljuju, kao i preko rodbine i prijateljskih veza.

2. Budući poslodavac podnosi zahtev za dobijanje radne dozvole i taj dokument se predaje nemačkom konzulatu da biste dobili ulaznu vizu.

3. Dobijate radnu dozvola na tri godine sa mogućnošću dobijanja stalnog boravka.

Lekari moraju dobro znati jezik, ostali po potrebi

Za većinu poslova medicinske struke neophodan je B1 nivo poznavanja nemačkog jezika, a za lekare specijaliste C1. Da biste nostrifikovali diplomu, potreban je nivo B2. Od 2016. godine, za radnike sa prostora bivše Jugoslavije koji u Nemačku ulaze kao pomoćni radnici nije potrebna ni stručna ni jezička diploma, već znanje jezika na nivou A2. Na primer, ako ste električar, dovoljno je da govorite nemački tako da možete da se sporazumete sa klijentima na osnovnom nivou.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here